La Spitalul Săpoca, precum la nebuni! Plângere penală împotriva managerului că nu ar fi luat măsuri de prevenire a coronavirusului

Stare de tensiune la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, pe fondul coronavirusului și al numirii unui nou manager al spitalului, contestat de angajați.  De altfel, sindicaliștii Sanitas Săpoca și personalul TESA au și făcut plângere la Parchet pe numele noii directoare Cristina Păun, pe care o acuză că a convocat ședințe care nu sunt urgente, fără a dispune măsuri împotriva combaterii coronavirusului.

” Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău a fost înregistrat, la data de 26.03.2020, un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 Cod penal, ca urmare a sesizării formulate de Sindicatul Sanitas Săpoca cu privire la existenţa unui cadru organizatoric defectuos ce nu ar corespunde măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, cu ocazia desfăşurării şedinţei Consiliului de Administraţie al Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, din data de 25.03.2020. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, au dispus administrarea cu celeritate a probelor necesare lămuririi tuturor aspectelor.”, transmite Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău.

Liderul Sanitas Săpoca, Mariana Spoială,  a explicat vineri că a făcut plângere la Parchet după ce managerul spitalului, Cristina Păun, instalată în funcție vinerea trecută ar fi convocat o ședință care nu ar fi fost nicidecum urgentă, adunând la un loc zeci de angajați, fără a lua măsuri de protecție împotriva coronavirusului. Mai mult decât atât, directoarea i-ar fi cerut unui angajat să-și dea jos masca de pe față ”din respect”, atunci când i se adresează.

În data  de 25 martie, la ora 10.00  au fost convocați membrii Consiliului de administrație, am fost 8 persoane, toți au purtat masca, doamna manager nu. Spre norocul dumnealor aici nu s-au prezentat încă 2 persoane. Imediat după ce am părăsit noi sala, doamna manager a chemat tot personalul TESA și pe cei de la administrativ, în număr de 21, pentru a le pune la fiecare în mână o hârtie prin care fiecare să spună ce atribuții are fiecare. Unul dintre colegi a cerut o explicație la un moment dat, iar doamna manager i-a ordonat să-și ia masca de la gură, din respect . Această chemare a personalului TESA nu era urgentă, încearcă să facă presiuni asupra foștilor subalterni. Majoritatea sunt membri de sindicat, această plângere e făcută de Sanitas si de personalul TESA. Ieri, oamenii  m-au sunat spunându-mi că nu mai rezistă, că-și dau demisia în  masă că nu pot lucra. Erau hotărâți să-și dea în bloc demisia. I-am rugat să mai reziste. Prioritară pentru doamna manager ar fi trebuit să fie protejarea cadrelor medicale. Nu avem mănuși, măști, substanțe, ea are alte priorități  de răzbunare, iar acum nu e momentul.”, a declarat liderul Sanitas Săpoca, Mariana Spoială.

Liderul Sanitas Săpoca a adăugat că angajații spitalului cer ca în fruntea unității să fie numit un medic.

”Prioritatea trebuie să fie  protejarea cadrelor și pacienților. Ne-am opus  de la început acestei decizii a ministrului de a o numi pe doamna Cristina Păun pentru că are pe rol dosare penale, a fost dată afară din spitalul Săpoca de două ori. E inadmisibil, cerem ca în fruntea spitalului să fie numit un medic, o persoană competentă care să cunoască toate problemele spitalului.” a mai spus liderul Sanitas Săpoca.

De o săptămână, Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca este condus de economistul Cristina Păun, instalată pe postul de manager interimar după ce două zile funcția a fost deținută de fostul procuror ieșean Emilian Eva, numit de fostul ministru al Sănătății, Victor Costache. Eva a avut un mandat extrem de scurt, de doar două zile, timp în care reușise să convoace consiliul de administrație al spitalului și să ia măsuri apreciate de angajați, după cum chiar ei susțin acum.

Am avut un consiliu de administrație cu domnul fost manager, domnul Eva, acolo membrii Consiliului luaseră niște măsuri foarte bune, domnul procur știu că era un om care voia să facă treabă, era pus pe treabă, luaserăm împreună niște măsuri foarte bune” , a mai declarat sindicalistul de la Săpoca.

Imediat după acest consiliu, la șefia Spitalului de Psihiatrie Săpoca a fost numită Cristina Păun, contestată de angajați și împotriva căreia a fost depusă acum plângere penală pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Până la ora postării acestei știri, managerul Spitalul de Psihiatrie Săpoca nu a putut fi contactat.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea