LACRIMILE SALVATORILOR. De neputință, de epuizare, de durere (VIDEO)

Cine crede că lupta din saloanele spitalelor care tratează, zilele acestea, pacienți COVID-19, diferă prea mult de cea dintr-un spital de campanie, în mod sigur nu cunoaște realitatea din această lume a durerii. O știu prea bine pacienții și o povestesc supraviețuitorii, care predică în pustiu pentru mulți, foarte mulți semeni, aceștia din urmă nefiind dispuși să-și sacrifice ”libertățile”.

Pentru cei din secțiile de boli infecțioase sau pneumologie, pentru personalul din ATI și din Urgențe, lupta capătă valențe tragice. Uneori câștigă bătălia, alteori pierd lupta și, implicit, și pe pacient, alteori se transformă ei în pacienți și simt șuieratul morții pe care au văzut-o la zeci de bolnavi. Iar toate acestea, chiar și SUPRAOM să fii, nu au cum să nu te zdruncine. Lacrimile sunt însă un respiro pe care rar și-l permit. Departe de saloanele în care răspândesc încredere, vorbe bune și optimism, se încovoaie sub o izbucnire de plânsă în care descarcă toată suferința ca să se întoarcă la cei cu care boala nu are răbdare.

Doctor Nicoleta Bârcă este medicul șef al Secției Pneumologie din Spitalul Județean Buzău. Medic pneumolog în această secție din 2004, nu și-a imaginat vreodată aceste zile și nici nu crede că le va putea uita vreodată.

În cele opt luni de pandemie, dr. Bârcă a tratat peste 500 de bolnavi COVID-19. Știe ce înseamnă suferința acestei boli, a simțit-o pe propria piele când s-a infectat. S-a tratat și a revenit la misiunea sa pentru că știe cu câtă speranță se agață pacienții de halatele albe.

La fel de dedicat este întreg colectivul secției. Pare că Dumnezeu i-a înzestrat cu infinit mai multă rezistență fizică și psihică decât pe restul muritorilor. Dar, chiar și așa, uneori refularea vine cu lacrimi amare. Deși nu rămâne niciodată doar opt ore la serviciu, asistenta-șefă Alice Stanciu și-a reproșat cele câteva zile de concediu în care o colegă s-a infectat și nu a putut fi lângă ea.

Mărturiile în lacrimi ale medicilor din Buzău au fost surprinse de jurnaliștii de la sansanews.ro.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea