Lecția de la Babeș- Tratamentul chirurgical al obezității pentru vindecarea apneei în somn

Obezitatea este adesea asociată cu apneea în somn, ceea ce face că respirația să fie întreruptă periodic pe durata somnului. Boală este legată de excesul ponderal în diferite grade și cu patologie pulmonară existența, ceea ce poate duce la perturbări ale somnului. Excesul de greutate poate contribui la apariția și agravarea acestei afecțiuni. 

Pe lângă schimbările de dietă, exercițiile fizice, consultarea unui nutriționist ori folosirea unor dispozitive medicale speciale prevăzute cu masca de respirat, pentru a îmbunătăți calitatea somnului, dar și tratamentul apneei, două dintre cele mai eficiente metode sunt operațiile de micșorare de stomac și cea de bypass gastric. Acestea nu înseamnă doar pierderea în greutate, ci și tratamentul sau ameliorarea unor patologii existente, printre care și apneea de somn. Prin crearea unui rezervor gastric mai mic, se reduce cantitatea de alimente consumate. 

Pierderea în greutate indusă de micșorarea de stomac sau de bypass-ul gastric diminuează presiunea asupra cailor respiratorii superioare, înlăturând astfel obstrucția în timpul somnului.

„Operațiile de micșorare de stomac, operațiile de bypass gastric, ajută pacientul să dea jos excesul ponderal pentru că ulterior să nu mai sufere de apnee în somn. Este o operație minim invazivă, care se face prin intermediul unor instrumente de chirurgie laparoscopică avansată. Se urmărește crearea unui tub gastric mic, calibrat pe o anumită sondă în timpul intervenției chirurgicale. După operație, pacientul este monitorizat în spital două zile. Pacienții sunt investigați pneumologic. Cei care au apnee în somn urmează un tratament preoperatoriu, urmând că, după realizarea intervenției chirurgicale, să continue cu tratamentul o perioada scurtă. Eliminând excesul ponderal, pacientul nu mai are nevoie de aparate de respirat. Va avea o calitate bună a vieții”, susține dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie generală și toracică.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes