Maraton Medika TV: Cum tratăm corect obezitatea? Importanța chirurgiei bariatrice în lupta cu kilogramele. Prof. dr. Cătălin Copăescu: Vorbim despre intervenții sigure realizate cu echipamente moderne

Când dietele și tratamentele conservatoare nu ajută în lupta cu kilogramele, intervențiile chirurgicale reprezintă o alternativă pentru pacient. Astăzi, se utilizează tehnici intervenționale și echipamente moderne, România făcând la rândul său pași extrem de importanți din acest punct de vedere.

Cel de-al doilea Maraton Medika TV a fost dedicat obezității, o problemă medicală cu consecințe pe termen lung asupra întregului organism. Cei mai importanți specialiști din domeniul medical au explicat cum trebuie acționat pentru ca pacienții să iasă mereu învingători în lupta cu kilogramele în exces.

Prezent la dezbatere a fost și prof. dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Obezității, în cadrul Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria. Dr. Cătălin Copăescu se numără printre pionierii medicinei românești care au implementat la noi în țară tehnicile chirurgicale utilizate pentru tratarea obezității.

În intervenția sa, dr. Cătălin Copăescu a vorbit despre modul în care au evoluat intervențiile chirurgicale prin care obezitatea poate fi tratată. „Istoria chirurgiei scăderii ponderale sau a excesului ponderal în România are aproximativ 40 de ani. Însă calea de abord era adaptată vremurilor respective. Au fost câteva încercări și în București și în Cluj însă cu bucurie și satisfacție am putut fi la originea unui parcurs strategic pentru dezvoltarea chirurgiei laparoscopice bariatrice în România. Sunt astăzi multe centre unde astfel de intervenții pot fi oferite pacienților aflați în suferință. Avem o organizare la nivel național care este aliniată celor internaționale” a explicat prof. dr. Cătălin Copăescu.

În primii ani de la utilizarea chirurgiei bariatrice, acest tip de intervenții chirurgicale păreau ieșite din comun. Astăzi, metodele intervenționale au fost îmbunătățite, la nivel național fiind înființate centre specializate în acest tip de intervenții chirurgicale. Printre acestea se numără și Centrul de Excelență în Chirurgia Obezității al Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria, în cadrul căruia dr. Cătălin Copăescu își desfășoară activitatea. Activitatea acestui centru i-a adus numeroase acreditări la nivel internațional.

„Intervențiile sunt mai sigure astăzi. Am pornit de la intervenții chirurgicale care păreau ceva ieșit din comun, adresate doar pacienților care aveau forme extreme de obezitate, cu un exces ponderal care îi transforma în persoane care nu puteau avea viață socială. Treptat, tratamentele au evoluat, tehnicile sau îmbunătățit, iar astfel au apărut centrele unde se realizează astfel de intervenții, culminând cu Centrul de Excelență în care am onoarea să lucrez, care la rându-i  are acreditări internaționale.  Astăzi nu ne mai adresăm doar acelor persoane pentru care schimbarea destinului calității vieții are un impact semnificativ” a explicat prof. dr. Cătălin Copăescu.

Lumea medicală, la nivel internațional, a fost permanent preocupată să găsească soluții astfel încât de beneficiile chirurgiei bariatrice să beneficieze un număr cât mai mare de pacienți, pentru care controlul greutății reprezintă o provocare.

„ Cu 20 de ani în urmă, indicații pentru acest tip de intervenții aveau pacienții cu vârste cuprinse 18 și 60 de ani. Astăzi, operăm copii, operăm persoane mult mai în vârstă, operăm pacienți care sunt bolnavi cronici, operăm pacienți care au puține kilograme în plus sau foarte multe kilograme în plus. Mai mult, riscul asociat acestor intervenții a scăzut semnificativ. Discutăm de o scădere de peste 100 de ori a acestui risc” a mai spus prof. dr. Cătălin Copăescu.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea