Maraton Medika TV – Sănătatea digestiei. Diagnosticul bolilor hepatice

Ficatul este unul dintre cele mai important organe ale corpului, jucând un rol foarte important în procesul digestie alimentelor. Stilul de viață și mai ales mâncare nesănătoasă ne poate afecta sănătatea ficatului. Specialiștii au vorbit la Maratonul Medika TV- Sănătatea Digestiei despre modul în care putem avea grijă de ficat.

Diagnosticul de boală hepatică se pune în urma unor analize specifice care urmăresc nivelul transaminazelor. Aceste enzime hepatice pot ofer indicii despre sănătatea ficatului.

„ Trebuie să spunem că aşa, generic, toate bolile de ficat se numesc hepatite, deşi nu toate dintre ele arată că există o afectare inflamatorie hepatică. Testul de screening, deci testul care se face prima dată şi prima dată ca să pui diagnostic, este nivelul de transaminaze. Nivelul de transaminaze îţi arată că se întâmplă ceva în ficat şi de la acest moment vom încerca să vedem dacă ceea ce se întâmplă în ficat este acut, adică este recent, sau dacă ceea ce se întâmplă în ficat este cronic, adică de durată mai lungă de timp. Sunt nişte timpi de aşteptare, nişte timpi de aşteptare pot să fie de la câteva săptămâni, la câteva luni, ca să pui diagnosticul de boală hepatică cronică” a explicat dr. Daniela Păcurar, medic primar gastroneterologie pediatrică la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București.

Analizele care urmăresc sănătatea ficatului pot fi mult mai ample, testele putând să depisteze dacă boala afectează celula hepatică.

„Totodată, ne interesează foarte mult care este cauza bolii hepatice cronice, dacă este o boală care este a celulei hepatice, dacă este o boală a căilor biliare şi care este severitatea bolii hepatice şi sunt diverse alte investigaţii care se fac pentru completarea acestui tablou”, a explicat dr. Daniela Păcurar.

La nivel național, spun specialiștii, au fost realizate mai multe studii cu privire la bolile hepatice care afectează, în special copiii.

„ Avem studii făcute pe fiecare centru în parte, având în vedere că avem o tradiţie de peste 30 de ani în tratamentul hepatologiilor cronice virale, ani de zile acestea au dominat patologia hepatică şi în aceşti 30 de ani am strâns aproximativ 720 de copii pe care i-am dispensarizat, i-am urmărit, pe care i-am trimis în serviciile de adulţi. Aceste studii arată că totuşi, între afecţiunile hepatice, infecţiile virale rămân pe primul loc”, a a mai spus medicul Daniela Păcurar.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea