Maraton Medika TV – Sănătatea Digestiei. Pancreatita acută, o urgrență medicală

Durerea severă la nivelul stomacului este principalul simptom al pancreatitei acute. Această afecțiune reprezintă o urgență medicală și nu trebuie tratată cu indiferență. De cele mai multe ori, atunci când durerea se instalează, pacienții ajung direct la camera de gardă.

„Există o pancreatită acută care este o mare urgență medicală. Reprezintă una dintre cele mai mari urgențe din sfera digestivă. Pancreatita acută însemană, că la un moment dat, enzimele, fermenții, pe care pancreasul le secretă se activează în interiorul pancreasului și în împrejurimile lui, nu în tubul digestiv. Iar asta generează o tragedi. Practic, pancreasul activează enzimele care degradează grăsimi, proteine, zaharuri, în interiorul țestururilor și acestea încep să se autodigere. Autodigestia țestururilor din jur generează o furtună de factori inflamatori care se răspândesc și în interiorul organsimului. Există și o agresiune locală, în jurul pancreasului, după care deversarea în sânge generează, în anumite situații, probleme majore la nivelul rinichilor, plămânilor și metabolismului în general„ a explicat în cadrul Maratonului Medika TV – Sănătatea Digestiei, prof. univ. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroneterolog, șef secție Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

Pacienții care se confruntă cu această problemă medicală acuză o durere puternică la nivelul abdomenului care nu trece deloc. De aceea, oamenii se prezintă de urgență la camera de gardă pentru a-și evalua starea de sănătate.

„Simptomul major al pacinetului cu pancreatită acută este durerea abdominală. Este o durere intensă, severă care nu te lasă de loc în pace. Ea se manifestă pe o arie mare la nivelul abdomenului și nu se oprește deloc. Și din cauza acestui fapt care generează o foarte mare anxietate în rândul pacientului încă de la debutul bolii, oamenii ajung la doctor, de regulă, în stare de urgență” a mai explicat  prof. univ. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroneterolog, șef secție Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea