Mare atenție la căpușe. Mușcătura ne poate face alergici la diferite tipuri de carne

Rata americanilor care dezvoltă o alergie rară la carne cauzată de mușcăturile de căpușe este în creștere, spun cercetătorii și ar putea afecta deja până la 450.000 de persoane.

Datele noi publicate joi de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) arată o creștere abruptă a cazurilor de sindrom alfa-gal. Alergia declanșează o reacție posibil letală la mai multe tipuri de carne sau produse de origine animală.

Cercetătorii americani au asociat alfa-gal cu saliva căpușei numită “lone star”. Căpușa poate fi identificată după petele albe de pe spate și se găsește mai ales în părțile sudice și estice ale SUA. Cu toate acestea, experții avertizează că aria lor de răspândire se extinde din cauza schimbărilor climatice.

Mușcăturile de sânge ale căpușei “lone star”, cunoscută și sub numele de Amblyomma americanum, pot provoca îmbolnăvirea unei persoane atunci când aceasta consumă anumite tipuri de carne și produse de origine animală provenite de la mamifere.

Lista alimentelor periculoase pentru persoanele care suferă de sindromul alfa-gal include carne de porc, vită, iepure, miel, cerb, gelatină, lapte, unele produse lactate și anumite medicamente.

Simptomele sindromului, care sunt puțin înțelese, includ crampe abdominale, diaree, urticarie și lipsă de respirație care ar putea declanșa anafilaxie, o reacție potențial letală care afectează multiple organe.

Reacțiile provocate de sindromul alfa-gal pot fi diferite de la o persoană la alta, variind de la ușoare la severe sau chiar letale, conform CDC. Anafilaxia, o reacție potențial letală care implică mai multe sisteme organice, poate necesita asistență medicală urgentă.

Totuși, persoanele pot să nu aibă o reacție alergică după fiecare expunere la alfa-gal, precizează CDC. Din cauza modului în care corpul digeră carnea lent, poate fi foarte dificil de observat orice simptom care ar putea apărea.

De la începutul anului 2010, au fost detectate peste 110.000 de cazuri, conform CDC. Între 2017 și 2021, numărul de cazuri a crescut cu aproximativ 15.000 pe an. Datorită dificultăților de diagnostic, CDC afirmă că până la 450.000 de americani în total ar putea dezvolta alergii la carne din cauza alfa-gal.

Un sondaj realizat anul trecut pe un grup de 1.500 de medici și lucrători din domeniul sănătății a constatat că 42% dintre ei nu auziseră niciodată de acest sindrom.

În cadrul sondajului, care a fost și el publicat de CDC joi, aproximativ o treime dintre respondenți au declarat că nu sunt “foarte încrezători” în capacitatea lor de a identifica boala. Doar 5% au spus că sunt “foarte încrezători” în capacitatea lor.

Sindromul nu a fost descoperit până în 2008 din întâmplare, după ce cercetătorii americani au obținut rezultate neașteptate în timpul testării unui medicament folosit pentru tratarea cancerului.

Căpușa Ixodes holocyclus, cunoscută și sub numele de căpușa cauzatoare de paralizie, a cauzat, de asemenea, alergii similare la carne în regiunea Sydney, Australia.

Experții avertizează oamenii să se acopere atunci când sunt afară și să-și verifice regulat corpul pentru mușcături de căpușe. Mușcăturile de căpușe pot cauza mai multe boli periculoase, cum ar fi boala Lyme, și sunt cel mai frecvente în lunile mai calde.

CDC recomandă oamenilor care sunt afară să folosească repelente de insecte care conțin DEET sau să pretrateze hainele cu un produs chimic numit permetrin.

SURSA

Ți-ar putea plăcea