Mari controverse în legătură cu ”pașapoartele de imunitate”. OMS temperează țările care ar vrea să recurgă la ele

Guvernele nu ar trebui să recurgă la emiterea ”pașapoartelor de imunitate” sau ”certificate de risc”, a avertizat, sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), arătând că nu există în acest moment ”nicio dovadă” că oamenii care au fost infectați cu COVID-19 nu se pot infecta pentru a doua oară.

Majoritatea studiilor de până acum au arătat că persoanele vindecate au dezvoltat anticorpi, dar a existat, în unele cazuri, un nivel redus al anticorpilor, care nu asigura protecție. Acest lucru sugerează că o altă parte responsabilă de răspunsul imunitar al organismului-celulele T, care elimină celulele infectate- poate fi la un nivel vulnerabil.  

OMS mai avertizează asupra acurateții și fiabilității testelor pentru anticorpi la coronavirus: ”Testele imprecise de imunodiagnosticare ar putea să catalogheze în mod fals persoane în două moduri. Primul este că ar putea eticheta în mod fals oamenii care au fost infectați drept negativi, iar al doilea este că oamenii care nu au fost infectați sunt fals etichetați ca pozitivi. Ambele erori au consecințe grave și vor afecta eforturile de control”.

Într-o analiză BBC, se arată că aceste ultime îndrumări se bazează pe cercetările de până acum, dar lucrurile s-ar putea schimba pentru că datele noi vin într-un ritm alert. Deocamdată, însă, pașapoartele de imunitate sau alte metode similare sunt foare riscante.

Mai multe țări, inclusiv Germania, Italia și Marea Britanie, încep testarea pe eșantioane din populațiile lor. În Marea Britanie, sunt programate să fie testate lunar 25 000 de persoane. Datele urmează să ofere o imagine și asupra perioadei în care este valabilă imunitatea dată de anticoprii formați după infecție.

Săptămâna trecută, Chile a anunțat începerea emiterii ”pașapoartelor de sănătate” persoanelor care s-au vindecat de COVID-19. Odată recuperați, acești oameni se pot întoarce la muncă. În Suedia, țară care a ales o politică diferită de restul statelor, fără a impune restricții de izolare, ci doar unele măsuri de distanțare, cercetătorii se așteaptă ca populația să ajungă la un nivel crescut de imunitate, mai mare decât în cazul populațiilor din țări unde s-a impus izolarea.

În Belgia, țară în care mortalitatea este crescută , dar care se pregătește să treacă la relaxare din 11 mai, un oficial guvernamental a declarat pentru BBC că s-a opus cu tărie ideii privind ”pașapoartele de imunitate”. ”Vor fi multe rezultate false și vom ajunge la infectarea voită a unor oameni. Este o idée foarte proastă” a declarat profesorul virolog Marc Ranst, membru al Comitetului științific pentru coronavirus, constituit la nivel guvernamental în Belgia.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes