Medic infecționist: ”Toată lumea e alertată. Riscurile sunt legate de călători”

Medicii români specializaţi în epidemiologie şi boli infecţioase susţin că România prezintă un risc redus de împrăştiere a coronavirusului din China. Cu toate acestea, nicio autoritate implicată în luarea măsurilor de prevenire nu lasă garda jos. Simin Aysel Florescu, medic specialist în boli infecţioase, director medical la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeş”, a precizat în cadrul emisiunii Medika Special că populaţia este, în aceste momente, pusă la adăpost faţă de coronavirusul chinezesc:

„În acest moment, gradul de risc pentru noi este redus. Există riscuri legate de călători. Indiferent de unde provin, medicii români au cel mai mare interes să împiedice apariţia unei epidemii la noi. Din toate punctele de vedere. Gradul de risc este scăzut pentru că toată lumea medicală este alertată profesional despre posibilitatea apariţiei acestei infecţii. De aceea, toată lumea ştie definiţia de caz care înseamnă în primul rând o călătorie în China şi în zonele din jur în ultimele 14 zile. Procedura în cazul în care apare un astfel de caz este carantinarea. Deci nu există posibilitatea răspândirii cu viteza luminii, aşa, pur şi simplu, din neglijenţa cuiva.”

Dr. Simin Aysel Florescu a mai adăugat că, în aceste momente există o prevedere foarte clară transmisă în tot sistemul sanitar care are toate criteriile de alarmare, simptomatologie clinică adică toată „cascada medicală” care trebuie aplicată în cazul apariţiei unei suspiciuni.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea