Medicamente administrate împotriva COVID-19, posibile efecte adverse asupra inimii

Cercetătorii din întreaga lume continuă să studieze clorochina și hidroxiclorochina ca potențiale medicamente pentru tratarea COVID-19. Au existat, încă de la debutul pandemiei, indicii că cele două ar fi eficiente în tratarea sau prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV-2, dar, în lipsa unor studii clinice serioase, există îngrijorări tot mai mari cu privire la efectele adverse pe care le-ar avea asupra inimii administrarea celor două medicamente.

Potrivit CNN, o testare a clorochinei, derulată în Brazilia, a fost scurtată, în Suedia, spitalele au fost avertizate în privința utilizării medicamentelor împotriva COVID-19, iar în SUA societățile de cardiologie le-au cerut medicilor să fie atenți la utilizarea celor două medicamente în cazul pacienților cu boli cardiovasculare.

În martie, când președintele Donald Trump se exprima încrezător în clorochină, medicii militari de la Pentagon scriau, într-un raport, că cele două-clorochina și hidroxiclorochina-pot avea efecte secundare toxice și pot duce la complicații cardiace.

În mod normal, utilizarea presupune existența unor studii aprofundate, dar, în cazul de față, gestionarea pandemiei nu a mai lăsat timp pentru obținerea unor astfel de rezultate. Chiar dacă hidroxiclorochina, ca derivat al clorochinei, este considerată mai sigură, atunci când vine vorba despre pacienți cu afecțiuni cardiovasculare, nici aceasta nu este mai puțin agresivă.

În ceea ce privește eficiența în tratarea COVID-19, sunt rapoarte care o confirmă, dar acestea nu sunt încă definitive. De aceea, rezultatele studiilor clinice sunt foarte importante. Comisarul FDA (Agenția americană guvernamentală pentru medicamente), dr. Stephen Hahn a explicat că este destul de avansat un studiu pe scară largă al Institutului Național de Sănătate.

Și oficialii Organizației Mondiale a Sănătății așteaptă cu nerăbdare rezultatele studiilor care evaluează rezultatele utilizării clorochinei și hidroxiclorocinei ca tratament în COVID-19, mai ales că cele două sunt deja folosite în scheme de tratament din anumite țări.

Categorii: Externe, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
+