Medicamentele pentru tensiune nu au nici o legătură cu COVID-19. Trei studii care contrazic teste anterioare

Pastilele obișnuite pentru tensiunea arterială NU agravează infecția produsă de noul coronavirus, este concluzia unică ce se regăsește în trei studii, transmite Daily Mail.

Medicii au dat alarma în martie cu privire la o posibilă legătură între medicamente – cunoscute ca inhibitori ACE și blocanți ai receptorilor de angiotensină (ARB) – și COVID-19.

Din studiile efectuate pe animale a apărut îngrijorarea că aceste medicamente ar putea crește nivelul proteinei ACE2, pe care coronavirusul se fixează atunci când invadează celulele umane, crescând astfel vulnerabilitatea oamenilor la boală.

Dar cele trei noi studii, publicate în prestigiosul New England Journal of Medicine (NEJM), au descoperit că medicamentele nu au nicio legătură în ceea ce privește gravitatea virusului sau riscul ca cineva să-l contracteze.

Unele persoane cu hipertensiune arterială sau diabet de tip 1 sau de tip 2 trebuie să ia medicamente, care cresc cantitatea de ACE2, pentru a-și controla boala.

Există mai mult de 16 milioane de oameni cu aceste boli în Marea Britanie – dar nu tuturor pacienților li se administrează medicamente, astfel încât numărul exact de persoane care iau pastile nu este clar.

Cele mai prescrise medicamente din Anglia sunt Ramipril, Losartan, Lisinopril și Candesartan, conform datelor NHS.

Medicamentele obișnuite au fost prescrise de aproape 65 de milioane de ori în Anglia anul trecut. Acestea sunt administrate pentru a trata diabetul sau tensiunea arterială ridicată, iar aproximativ 10% dintre persoanele din Marea Britanie se estimează că le iau în mod regulat.

Fiecare dintre studiile NEJM a implicat revizuirea înregistrărilor privind medicamentele pe care le iau sau nu mii de persoane, pentru a vedea dacă s-au infectat cu noul coronavirus și cum a evoluat boala.

Apoi au fost folosite metode statistice pentru a controla alți factori, cum ar fi condițiile de sănătate, care ar putea face oamenii să fie mai predispuși la forme grave ale infecției cu COVID-19.

Studiul a concluzionat: „Nu am găsit nicio creștere substanțială a probabilității unui test pozitiv pentru Covid-19 sau a riscului de Covid-19 sever în rândul pacienților care au luat cinci medicamente comune antihipertensive”.

De asemenea, în studiu se mai arată că: „Nu a existat nici o asociere între nici o clasă de medicamente și o probabilitate crescută de test pozitiv. Niciunul dintre medicamentele examinate nu a fost asociat cu o creștere substanțială a riscului de îmbolnăvire severă în rândul pacienților testați pozitiv. ”

Dr. Harmony Reynolds, cardiolog la Universitatea New York, care a condus unul dintre studiile care au implicat aproximativ 12.600 de oameni, a declarat: „Nu am văzut nicio diferență în probabilitatea unui test pozitiv cu inhibitori ACE și cu blocanți ai receptorilor de angiotensină”.

Studiile au fost „observaționale”, ceea ce înseamnă că cercetătorii au observat efectul unui factor de risc.

Acest tip de investigație este întotdeauna considerat mai slab. Dr. Reynolds a spus că descoperirile sunt totuși utile, în contextul îngrijorării pacienților, care au întrebat dacă ar trebui să oprească tratamentul. „Sunt foarte fericită să le pot spune pacienților că ar trebui să-și continue tratamentul pentru tensiunea arterială”, a spus ea.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes