Medicii au explicat, la Medika TV, cum trebuie realizată corect palparea sânilor. Mișcările sunt simple și-ți pot salva viața 

România este țara europeană în care diagnosticarea cancerului de sân este tardivă. Pacientelor le este teamă să meargă la medic din cauză că ar putea primi un astfel de diagnostic. Modificările la nivelul sânilor pot fi descoperite însă acasă de fiecare femeie, în intimitatea sa. Dacă apar probleme, recomandarea este ca imediat acestea să meargă la medic. 

În direct la Medika TV, dr. Simona Filip, medic primar chirurgie generală,  a vorbit despre autoexaminarea sânilor de către femei și importanta acestui gest extrem de simplu. „Autoexaminarea sânilor este bine să înceapă după 20 de ani. De regulă, multe femei spun că nu știu cum să facă asta. Nu are cum să iasă din prima. Se învață făcând” susține dr. Simona Filip. 

Mișcările sunt foarte simplu de realizat. Există însă anumite perioade, precum cea post menstruală, în care este bine ca femeile să-și autoexamineze sânii. „Nu apeși cu un singur deget, apeși cu două sau chiar trei. Trebuie examinată întreaga glanda, cu o palpare superficială la început, apoi profundă. Trebuie realizată după menstruație, când sânii sunt mai moi. Cel mai simplu este în timpul dușului. Învățăm de la o examinare la alta. Este recomandat ca această palpare să se facă o dată pe lună. Trebuie analizată forma și simetria sânilor, pentru a observa dacă în urma examinărilor anterioare s-a schimbat ceva” recomandă dr. Simona Filip. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea