Medicii de familie avertizează: lipsesc medicamente de pe piață. Bolnavii cronic, în pericol

În plină criză generată de noul coronavirus, bolnavii cronic au și grija medicamentelor cu care își țin în frâu afecțiunile. De pildă, în această perioadă lipsesc de pe piață substanțele active necesare tratării diabetului și hipotiroidismului. Este cazul metforminului, util în tratarea diabetului de tip 2, și a levotiroxinei, necesară bolnavilor care au probleme cu tiroida, ambele substanțe lipsind din farmacii de mai multe zile.

Medicii de familie semnalează pericolul în care sunt pacienţii cu boli cronice prin lipsa de pe piaţă a unor substanţe active esenţiale în tratamentul acestor afecţiuni. În acest moment este cazul metforminului şi a levotiroxinei care lipsesc cu desăvîrşire din farmacii”, anunţă Societatea Naţională de Medicina Familiei / Medicină Generală.

Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienților cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte mulți este singura medicație. Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic ci reprezintă simultant creșterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicații renale, oftalmologice, de apariție a piciorului diabetic, etc. Prevalența diabetului este în creștere la nivel mondial. Conform datelor IDF (International Diabetes Federation) – IDF DIABETES ATLAS Ninth edition 2019, în prezent 463 de milioane de persoane au diabet, numărul acestora fiind estimat la 700 de milioane în 2045”, mai transmite Societatea Națională de Medicina Familiei.

Medicii de familie arată că una din 11 persoane are diabet, că una din două persoane cu diabet este nediagnosticată și că la fiecare 8 secunde o persoană cu diabet își pierde viața din cauza diabetului și a complicațiilor acestora.

Levotiroxina reprezintă singura substanța activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului.

Prevalența pacienților cu hipotiroidismului poate depăși 12% din populația generală conform American Thyroid Association.

A sista accesul pacienților la tratamentul esențial pentru controlul bolii presupune apariția de complicații și chiar creșterea riscului de mortalitate. O astfel de situație nu e de dorit niciodată, dar în contextul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicația de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul al servicii medicale de specialitate este limitat și pentru că evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este mai probabil fatală. Solicităm asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice, orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viața acestora în pericol”, avertizează Societatea Națională de Medicina Familiei.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes