Medicii din România se pregătesc de proteste. Ministerul Sănătății discriminează cadrele medicale

Tot mai epuizați din cauza creșterilor alarmante ale cazurilor de COVID-19, medicii din România se pregătesc de proteste. Specialiștii sunt nemulțumiți de faptul că, deși promise, sporurile salariale nu au ajuns însă la ei.

Sindicaliștii din sănătate atrag atenția cu privire la faptul că peste 100.000 de cadre medicale ar putea organiza în perioada următoare proteste, din cauza faptului că nu au primit sporurile salariale promise de autorități.

Marea problemă o reprezintă faptul că, deși prin lege le este conferit acest supliment financiar, nu au fost stabilite însă și surse de finanțare. Mai mult, situația creează discriminare în rândul personalului din sistemul medical. „Poate fi un joc politic, pentru că Ministerul Sănătății a dat aceste sporuri doar unităților finanțate direct de către instituție, adică mă refer la rezidenți și la personalul UPU – SMURD, creând astfel disensiune în cadrul spitalelor. Personalul care este plătit prin intermediul Caselor de Asigurări de Sănătate nu a primit niciun leu” atrage atenția Viorel Hușanu, președintele SANITAS București, în direct la Medika TV.

Situația ar putea fi dezamorsată dacă ar exista un interes din partea autorităților. Un act administrativ comun emis de Ministerul Sănătății și cel al Finanțelor le-ar putea aduce medicilor și asistenților sporurile promise. „Ministerul Sănătății ne spune că pentru a primi sporurilor trebuie emis un act normativ. Acești bani vin din fonduri europene și că ar trebui un ordin comun al Ministerului Sănătății, Ministerului de Finanțe și el nu vine„ a mai precizat Viorel Hușanu, președintele SANITAS București.

Încă din starea de urgență, Guvernul României a promis că va acorda sporuri salariale personalului medical care îngrijește bolnavii de COVID-19. La aproximativ 6 luni distanță de la ridicarea stării de urgență, doar o parte dintre angajații sistemului medical au beneficiat însă de aceste venituri.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea