Medicii infecționiști se pregătesc pentru noul val. Carmen Dorobăț: “Ne așteptăm să crească numărul de cazuri după Crăciun și Anul Nou”

Ziua de astăzi a adus un număr mai mare de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV2 la nivel național. După o perioadă în care numărul testelor făcute a fost extrem de scăzut, creșterea testărilor s-a reflectat și în cifrele raportate.

Medicii din prima linie au avut parte de un moment de respiro în ultimele zile, în care n-au fost asaltați de cazuri multe. Se așteaptă însă numărul pacienților să crească din nou.

Medicul infecționist Carmen Dorobăț a explicat, la Medika TV, că se așteaptă ca în următoarele cel mult două săptămâni numărul pacienților care ajung la Spitalul de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași să crească. Specialistul consideră că e o tendință națională, de altfel, ca urmare a faptului că de sărbători mulți oameni au uitat să mai respecte măsurile de protecție și distanțare socială.

La Iași au început să fie locuri libere, deși locuri la oxigen se găsesc mai greu în anumite momente. Aș spune că e un moment de un ușor respiro, pentru că vom vedea ce se va întâmpla în perioada imediat următoare ca urmare a socializării care a fost în timpul vacanței de Crăciun și de Anul Nou. Ne așteptăm să crească numărul de cazuri. În anumite momente s-a mai uitat de acele măsuri de protecție. Sigur, a fost vacanță, ne-am bucurat, dar au fost momente când am neglijat măsurile și mă aștept ca numărul de cazuri să fie mai mare. Ar fi ideal să nu fie așa, dar vom vedea ce se va întâmpla. Cam în următoarele două săptămâni vom vedea și răspunsul”,  a spus, la Medika TV, dr. Carmen Dorobăț.

Pe de altă parte, specialistul a salutat folosirea testelor rapide pentru detectarea infecției cu SARS-CoV 2 și spune că numai crescând capacitatea de testare, indiferent cum e aceasta realizată, se poate ajunge la o imagine reală a situației epidemiologice din România.

“În zonele de urgență, utilizarea acestor teste va fi un real beneficiu. Ar fi ideal ca orice persoană care se testează cu un astfel de test rapid și iese pozitiv să repete și cun un test PCR. Trebuie utilizate sub supraveghere medicală, cum înțeleg că s-a și hotărât, dar tot testele PCR sunt cele care vor da greutate numărului persoanelor nou infectate.

E adevărat că a fost o perioadă de vacanță, dar mă aștept ca de acum să crească la nivelul întregii țări testarea, ca să avem o oglindă cât mai fidelă a ceea ce se întâmplă. Cu cât numărul de teste e mai mare, cu atât știm mai bine ce să facem în continuare”,  a mai spus, la Medika TV, specialistul în boli infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea