Medicii reclamă lipsa pediatrilor și a neonatologilor din spitale. Fără ei, România are cea mai mare mortalitate infantilă din Uniunea Europeană

Pediatria și neonatologia rămân specialitățile medicale cu cel mai mare deficit de medici. Sunt sute de posturi libere în spitalele din toată țara, în special în cele județene, însă absolvenții de Medicină nu se înghesuie să le ocupe. 

Într-o intervenție în direct în cadrul emisiunii „Sistemul Medical”, difuzată de Medika TV, medicul primar ORL, Marian Stamate, din cadrul Spitalului Colțea, a prezentat situați critică în care se află secțiile de pediatrie din țară. „a nivelul pediatriei în România este un cataclism. Nu mai sunt pediatri. Cei care au fost au ieşit la pensie sau mai fac gărzi din postura de pensionari, cât vor mai putea, săracii. Medicii tineri nu aleg pediatria sau nu se duc să profeseze în anumite zone. Avem o criză de neonatologi extraodinară în oraşe cu 30.000 de locuitori, să nu credeţi că e vorba de un oraş cu 5.000 de locuitori. Atunci, naţia asta e uşor-uşor condamnată la pieire. La ora actuală dintr-un cumul de factori avem cea mai mare mortalitate infantilă din Europa. Adică am reuşit să fim premianţi şi noi la ceva în Uniunea Europeană. Din păcate la mortalitate infantilă”, a mai dr. Marian Stamate.

Opinia specialistului a fost completată de cea medicului Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD Bihor. „Sunt multe specialităţi deficitare, mai ales în spitalele judeţene care nu sunt centre de rezidenţiat. Mai este un fenomen extrem de periculos pentru viitorul medicinei din România. Centrele de rezidenţiat atrag medicii prin faptul că medicul rezident este la începutul vieţii sale profesionale, cât şi familiale. Îşi întemeiază o familie şi rămâne în centrul de rezidenţiat şi doreşte să rămână fiindcă are familia întemeiată acolo. Îi va fi greu să se mobilizeze  într-un spital judeţean care nu e atractiv. Sunt spitale judeţene din zona noastră Satu Mare, Zalău, Bistriţa care reuşesc să atragă destul de greu specialiştii pentru că aceştea preferă să rămână acolo unde şi-a întemeiat familia”, a precizat dr. Hadrian Borcea.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea