Medicina de familie rămâne un domeniu subfinanțat. Solicitare pentru suplimentarea fondurilor, transmisă Guvernului României

Cabinetele medicilor de familie au nevoie de peste 7 miliarde de lei pentru a-și desfășura activitate în mod corespunzător. În acest sens, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie semnalează Guvernului României subfinanțarea medicinei primare.

Astfel, reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor de Medicina Familiei a înaintat Guvernului României o solicitare prin care cer mai multe fonduri pentru cabinetele medicilor de familie. Calculele aproximative arată că ar fi nevoie de 7 miliarde de lei pe care Guvernul să le aloce medicinei primare.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie semnalează Guvernului României încă o dată grava subfinanțare a cabinetelor de medicina familiei, care sperăm să nu fie menținută și în bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de sănătate pentru anul 2023. Bugetul necesar pentru rețeaua strategică de cabinete de medicina familiei este de 7 miliarde de lei anual. Precizăm că un buget anual de 7 miliarde de lei pentru asistența medicală primară este echivalentul unei alocări de 1 leu pe zi pentru fiecare cetățean român. Nu merită sănătatea cetățenilor români măcar 1 leu/zi?” se arată în solicitarea înaintată către Guvern.

În prezent Guvernul României și Parlamentul alocă doar 50 de bani pe zi pentru sănătatea românilor care au acces la serviciile esențiale oferite de cabinetele de medicina familiei, iar un buget de 7 miliarde ar face ca această sumă să crească la 1 leu/zi.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea