Medicul Tudor Ciuhodaru cere activarea mecanismului pentru transferul pacienților critici în străinătate. Primul pacient, dus în Germania pe banii familiei

Cunoscutul medic ieșean Tudor Ciuhodaru susține necesitatea activării de urgență a mecanismului pentru transferul pacienților COVID-19 critici în străinătate.

Este vorba despre un mecanism  european de protecție civilă, pe care Tudor Ciuhodaru, europarlamentar, l-a susținut în parlamentul European, și care prevede creșterea capacității de răspuns a UE în situații de criză. 200 de milioane de euro s-au alocat suplimentar în aceste zile pentru finanțarea transferului pacienților în altă țară.

“Acum trebuie activat mecanismul pentru transferul pacienților critici cu coronaviroză în străinătate ( adoptat după ce l-am susținut în Comisia de Sănătate din Parlamentul European). E o șansă pentru pacienții critici cu coronaviroză și o gură de oxigen pentru secțiile ATI suprasolicitate. Pacienții români mor (mai nou plimbați și pe cerul patriei) pentru că nu au asigurate (după 8 luni de la debutul pandemiei) nici măcar locuri suficiente la terapie intensivă. Mecanismul de protecție civilă este funcțional și a primit în aceste zile o finanțare suplimentară de 200 de milioane de euro.  Belgia și Olanda au transferat deja zeci de pacienți în Germania, Suedia şi-a anunţat disponibilitatea de a primi pacienţi infectaţi cu coronavirus, aflaţi în stare gravă, din întreaga Europă. Aloo, se aude la guvern?! Noi ce mai așteptăm?”,  a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Între timp, primul pacient român cu COVID-19 a plecat în Germania, dar la solicitarea și pe banii familiei.

Este vorba despre un bărbat din Sibiu în stare gravă, care a plecat cu o cursă charter privată, luna trecută. Informația a fost făcută publică abia acum, în urma apariției unor material de presă

În urma apariţiei în mass-media a unei ştiri privind transferul unui pacient al SCJU Sibiu în străinătate, facem următoarele precizări: în data de 17 octombrie, la solicitarea familiei, un pacient în vârstă de 67 de ani, de sex masculin, a fost transferat în Germania, respectându-se toate protocoalele de transfer intra-spitalicesc. Pacientul era în stare gravă, a fost preluat de o echipă medicală şi asistat în timpul transferului cu aparat ECMO”, se arată într-un comunicat al Spitalului Județean Sibiu.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea