Metode moderne de diagnosticare în cazul cancerului de sân

Speranța de viață în cazul cancerului de sân a crescut semnificativ datorită noilor metode de investigare de care pacientele beneficiază. Rețeaua de Sănătate Regina Maria are specialiști dar și aparatura medicală necesară diagnosticării acestei afecțiuni în stadii incipiente.

Medicii recunosc faptul că rata crescută de supraviețuire în cazul pacientelor care suferă de cancer de sân a crescut considerabil, datorită metodelor moderne de diagnostic, cu ajutorul cărora boala poate fi descoperită la timp, putându-se astfel interveni mult mai repede.

„Îmbunătățirea supraviețuirii în cancerul de sân vine din faptul că noi avem posibilitatea de a depista cancerul în faze incipiente. În stadiul incipient, oricât de agresivă ar fi celula respectivă noi reușim s-o vindecăm. Pe de altă parte și tratamentul următor este mult mai simplu, de cele mai multe ori nu este nevoie de chimioterapie, astfel încât un diagnostic precoce ne ajută foarte mult„ susține dr. Victor Titirez, medic specialist în chirurgia oncoplastică a sânului, în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria.

Metodele de investigație medicală s-au îmbunătățit vizibil și au fost concepute astfel încât să vină în beneficiul pacientei. Astfel, în locul RMN-ului de sân, tot mai mulți medici preferă să utilizeze mamografia de contras.

„Tehnicile de diagnosticare au progresat și ele folosim tehnicii mult mai specifice, asta înseamnă că reușim să descoperim cancere foarte mici, pe care le tratăm mult mai simplu, păstrând sânul. În ultima vreme s-au dezvoltat tehnicile de mamografie, vine puternic din urmă mamografia cu contrast, care va înlocui RMN-ul de sân pentru că este o tehnică mult mai ușor de aplicat. Multe doamne au probleme cu RMN-ul de sân din cauza senzației de claustrofobiei. Pe de altă parte RMN-ul de sân este o tehnică greu de interpretat, necesită un medic specializat în astfel de imagistică, nu toți radiologii fac RMN de sân. Din punct de vedere diagnostic, încercăm și în axilă să pătrundem mai puțin. Folosim și acolo tehnici de detecție a ganglionilor bolnavi, injectăm diverse radiotrasoare” a mai spus dr. Victor Titirez.

Regula pentru depistarea precoce a cancerului de sân constă în faptul că pacientele trebuie să meargă periodic la medic pentru controale de rutină.

„Vindecarea în cancerul de sân este regula. Trebuie să ne schimbăm această mentalitate, dar trebuie să ne ajutăm medicul să descopere boala la timp pentru a ne putea vindeca” a mai spus dr. Victor Titirez.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea