Ministerul Sănătății pasează responsabilitatea pacienților asimptomatici în curtea medicilor de familie. Specialiștii contestă decizia

Modificarea protocolului de tratament pentru pacienții asimptomatici creează nemulțumiri în rândul medicilor de familie. Specialiștii spun că sistemul de medicină primară din România nu este pregătit pentru a face față unei astfel de provocări.

Luni, 12 octombrie, Ministerul Sănătății a decis să schimbe protocolul de diagnosticare și evaluare a pacienților COVID-19, fără simptome specifice de boală.

Astfel, reprezentanții Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID-19 au decis ca o mare responsabilitate în ceea ce privește tratarea pacienților asimptomatici să le revină medicilor de familie. Măsura a fost luată pentru a degreva spitalele, tot mai sufocate din cauza numărului ridicat de infectări înregistrate în ultima perioadă.

Mai mult, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că se ia în calcul plata suplimentară a medicilor de familie care vor monitoriza starea de sănătate a pacienților asimptomatici.

La câteva ore după anunțul făcut de Ministerul Sănătății, voci din rândul medicilor de familie au dezbătut propunerea, în direct, la „Medika Special”. Specialiștii s-au declarat nemulțumiți de această decizie, precizând că medicina de familie din România nu este pregătită pentru a avea grijă de sănătatea bolnavilor de COVID-19 asimptomatici.

Evaluarea la domiciliu de către medicul de familie este o iluzie, ea nu se poate realiza fizic. Cu ce ajunge pacientul la cabinetul meu, cu tramvaiul? Exclus! În momentul în care ajunge în cabinetul unui medic de familie din București, în care există un dispensar cu mai multe cabinete, cu mai multe persoane care așteaptă la ușă, intră într-o sală de așteptare pe același circuit cu acei pacienți. Dispensarele de astăzi nu au circuite separate. În Suedia sau Portugalia au existat anumite dispensare izolate complet, care s-au ocupat exclusiv de bolnavii de COVID-19, iar celelalte au preluat restul activităților. Acest lucru nu este posibil în România, tocmai din cauza sistemului de asistență medicală primară. Dacă o parte dintre noi ar opta să se ocupe doar de COVID-19, într-un anumit spațiu, în acel moment pacienții medicului respectiv ar rămâne fără consultații”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonator al Grupului de Vaccinologie.

O poziție similară a avut și dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Medicilor de Familie. Aceasta a explicat de ce nu este posibil ca medicii de familie să poată gestiona tratamentul pacienților COVID-19 asimptomatici: „În prezent, așa cum este gândită, evaluarea pacienților care au test pozitiv nu este fezabilă. Nu există resursele necesare pentru a duce la îndeplinire acest protocol, așa cum l-a explicat Ministerul Sănătății”, a explicat dr. Zoițanu la Medika TV.

Până acum pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici cu forme ușoare erau internați în spitale de faza 2 sau suport.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes