Ministrul Alexandru Rafila dezminte acuzațiile care îi sunt aduse: „Am respectat directivele UE”

Un nou scandal în sănătatea din România. Actualul ministrul al Sănătății, deputatul PSD Alexandru Rafil, a fost acuzat că a semnat un contract prin care acordă 21 de milioane de euro Organizației Mondiale a Sănătății, pentru servicii de consultață în cadrul PNRR. În replică, ministrul susține faptul că demersul pe care l-a făcut este perfect legal și în acord cu directivele Uniunii Europene.

Cel care a lansat acuzațiile la adresa ministrului Alexandru Rafila este deputatul USR, Emanuel Ungureanu. Într-un comunicat de presă dat publicității acesta precizează că: „În luna mai, pe șest, ca hoțul, cel care se visează președintele României, fost șef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanță, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie”.

Ministrul Alecxandru Rafila a precizat faptul că acuzațiile sunt nefondate, având în vedere faptul că în cadrul PNRR, responsabilitatea o au „coordonatorii de reforme și investiții sunt responsabili de îndeplinirea țintelor și jaloanelor aferente”. Mai mult decât atât, Ministerul Sănătății a purtat consultări cu organizațiile încluse în PNRR, respectiv Banca mondială, Banca Europeană pentru Investiții și Organizația Mondială a Sănăptății, OMS asumându-și „integral furnizarea de asistență tehnică pentru implementarea jaloanelor”, după cum precizează Alexandru Rafila.

Totodată, Ministerul Sănătății a discutat cu OMS, iar bugetul alocat asistenței tehnice de specialitate a fost de „21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistență tehnică”, mai spune Alexandru Rafila.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea