Miopia: de la ce vârstă se poate face corecție chirurgicală

Miopia, o afecțiune des întâlnită încă de la vârste fragede, este un viciu de refacție al ochiului, care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele aflate la distanță. Potrivit estimărilor specialiștilor, miopia afectează circa un sfert din populația planetei.

Miopia nu se vindecă spontan, dioptriile nu scad de la sine mai ales în cazul copiilor. Dimpotrivă, cu cât înaintează în vârstă, probabilitatea creșterii dispotriilor e tot mai mare. Din fericire, există mai multe opțiuni pentru tratarea miopiei, care se stabilesc în urma consultului oftalmologic. Cel mai întâlnit este corecția cu ochelari, singurul recomandat în cazul copiilor.

Miopia poate fi însă corectată și printr-o intervenție chirurgicală cu laser. Prezent la Medika TV, conf. dr. Mircea Filip, medic primar oftalmolog,  a vorbit despre momentul oportun pentru realizarea operației care poate repara miopia.

Operația pentru reducerea dipotriilor trebuie făcută după vârsta de 21 de ani. Dr. Google, cel pe care îl consultă, din păcate, tot mai mulți, spune că după 18 ani, însă medicii specialiști nu recomandă această intervenție mai devreme de 21 de ani. Creșterea miopiei trebuie următiră strict, pe parcurul a 6 luni sau chiar un an, și abia după 21 de ani puterm interveni, pentru că altfel e posibil ca dioptriile să mai crească. Intervenția în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează este interzisă, pentru că în pregătirea preoperatorie folosim niște picături care se pot transmite la făt sau sugar”,  a spus conf. dr. Mircea Filip.

În cazul persoanelor care folosesc lentile de contact, este necesară sistarea utilizării acestora cu două săptămâni înaintea intervenției chirurgicale. De asemenea, nu se recomandă operația în cazul bolnavilor care au afecțiuni sistemice, cum ar fi diabet zaharat, leucemie sau lupus eritematos.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea