Misterul pe care lumea medicală încearcă să îl deslușească: provoacă sau nu diabet noul coronavirus?

Experți din toată lumea sunt convinşi că noul coronavirus poate provoca diabet, chiar şi la adulţi şi copii care nu prezintă factorii de risc. Îngrijorarera vine în urma unor cazuri semnalate de medici din toată lumea, transmite Reuters.

Un exemplu este cazul unui tânăr de 28 de ani din Statele Unite, Mario Buelna, testat pozitiv în iunie, în urma apariției febrei și a unor probleme de respiraţie. La câteva săptămâni, după ce părea să se fi recuperat, a avut o stare de slăbiciune şi a început să verse. Ulterior, acesta a leşinat în locuinţa sa. Paramedicii l-au dus la spital, la terapie intensivă. Diagnosticul lor, diabet de tip 1, l-a uimit, pentru că înainte nu suferea de această boală. Medicii i-au spus că diabetul a fost, cel mai probabil, declanşat de Covid-19.

Acest caz, precum şi altele similare, reflectă o nouă îngrijorare legată de relaţia periculoasă dintre diabet şi Covid-19. Mulţi experţi sunt convinşi că boala provocată de noul coronavirus poate declanşa instalarea diabetului, chiar şi la adulţi şi copii care nu au factori de risc tradiţionali.

Se ştie deja că oamenii care au diabet au riscuri mai mari să facă forme grave de Covid-19 şi chiar să moară. Aproape 40% dintre persoanele care au decedat din cauza Covid-19, în SUA, aveau diabet. În prezent, cazuri precum cel al lui Buelna sugerează că legătura dintre cele două boli este în ambele sensuri.

Covid-19 poate provoca diabet”, a declarat dr. Francesco Rubino, cercetător în domeniul diabetului zaharat la King’s College London.

Institutul Naţional pentru Sănătate din SUA finanţează cercetări pentru a vedea cum ar putea noul ccoronavirus să provoce creşterea glicemiei şi diabet. În aceste situaţii, simptomele pot escalada rapid şi pune viaţa pacienților în pericol. Mai grav e că diabetul pare să apară după luni de la expunerea la Covid-19.

E nevoie de cercetări ample pentru a dovedi cu certitudine că boala Covid-19 declanşează diabet pe scară largă. “În prezent avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Am putea avea de-a face cu o formă cu totul nouă de diabet”, a declarat dr. Robert Eckel, preşedinte pentru medicină şi ştiinţă la Asociaţia Americană pentru Diabet.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea