Modificare a legislației privind combaterea consumului de droguri și etnobotanice, solicitată de parlamentarii social-democrați

Mai mulți parlamentari PSD, printre care se numără și deputatul Dan Șlincu au înaintat Parlamentului o inițiativă legislativă prin care se are în vedere modificarea legislației privind consumul de entobotanice și droguri.

Proiectul prevede pedepsirea tuturor activităţilor de utilizare a substanţelor cu efecte psihoactive şi anume: cultivare, producere, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare şi deţinere chiar şi pentru consumul propriu. De asemenea, cresc pedepsele pentru cei care vând droguri sau etnobotanice minorilor. Totodată, se introduce actualizarea la 3 luni de zile a înregistrărilor privind drogurile, plantele sau substanţele folosite pentru prepararea produselor cu efecte psihoactive, la propunerea Ministrului Sănătăţii sau a ministrului Afacerilor Interne.

Reglementarea aceasta are multe elemente care să determine prevenirea şi combaterea consumului de droguri şi etnobotanice în rândul copiilor şi tinerilor. Trebuie să dăm un mesaj ferm de combatere a traficului şi vânzărilor de substanţe psihoactive, generic numite etnobotanice, care sunt extrem de dăunătoare sănătăţii, unele dintre aceste substanţe fiind mai periculoase decât o parte dintre droguri“, a declarat Dan Șlincu.

Conform statisticilor comunicate de Agenţia Naţională Antidrog, 14% dintre elevi şi studenţi au declarat, în 2019, că au consumat droguri cel puţin o dată în viaţă, 10% dintre elevi şi studenţi au spus că au consumat droguri cel puţin o dată în ultimul an, iar 7% dintre elevi şi studenţi au susţinut că au consumat droguri cel puţin o dată în ultima lună

Tags: ,
Ți-ar putea plăcea
De interes