Motivul incredibil pentru care au fost scoase de pe piață mai multe medicamente românești

Premierul Ludovic Orban a explicat, duminică seară, la România TV, motivul pentru care de pe piață lipsesc de mai multe săptămâni o serie de medicamente românești, cum este de pildă, Euthyrox.

Medicamente fabricate în România au fost scoase de piaţă chiar de Agenția Națională a Medicamentului pentru a face loc unor substanţe din străinătate la preţuri de 20 până la 50 de ori mai mari faţă de produsele care ar fi fost fabricate în România, a declarat premierul.

“Trebuie să avem în vedere creşterea capacităţii de a produce cât mai multe medicamente care sunt căutate. De asemenea, să fim mai atenţi cu introducerea de alte medicamente, cam multe cazuri pe care le-am întâlnit în care produse fabricate în România au fost scoase de piaţă chiar de ANMDM numai pentru a face loc unor substanţe echivalente la preţuri de 20 până la 50 de ori mai mari faţă de produsele care ar fi fost fabricate în România”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a adăugat în același context că dacă nu va rezolva problema lipsei medicamentelor de pe piață, conducerea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale ”va trebui să plece acasă”.

Orban a fost întrebat și despre criza Euthyrox, medicament folosit în tratarea problemelor de tiroidă, care lipsește de mai multe săptămâni de piață.

Orban a dat asigurări că problema acestui medicament va fi rezolvată, cel mai probabil, săptămâna aceasta.

“Euthyrox este pentru tiroidă, aici am avut o discuţie cu ANMDM, am participat săptămâna trecută la şedinţa operativă de la Ministerul Sănătăţii şi mi s-a garantat că de săptămâna viitoare există o substanţă echivalentă, că se va rezolva problema. De asemenea, e o problemă pe piaţă legată de tratamentul pentru diabet. Sunt două produse acolo. Mi s-a garantat, dacă nu, va trebui să plece acasă conducerea ANMDM pentru că trebuie să stabilească cu producătorii şi producătorii care sunt pe piaţa românească să garanteze stocurile necesare pe o perioadă de timp, mi se pare că pe şase luni de zile. Ori dacă un producător sau un distribuitor nu îşi respectă această înţelegere şi ANMDM nu ia decizii, înseamnă că ANMDM nu funcţionează” a declarat Orban la România Tv.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea