Noi cercetări oferă speranțe în lupta împotriva cancerelor de sânge

Un proces revoluționar, dezvoltat de o echipă de cercetători americani, oferă o nouă speranță în lupta împotriva cancerelor de sânge, cum ar fi limfomul și leucemia.

Doi cercetători din cadrul facultății de medicină a universității din Missouri, Statele Unite, au dezvoltat un proces de marcare a celulelor de măduvă osoasă transplantate de la donator, astfel încât celulele imunitare să atace doar celulele canceroase, dar nu și țesuturile sănătoase. Unul dintre motivele pentru care transplantul de măduvă osoasă este adesea o ultimă soluție pentru pacienții cu cancere de sânge este boala grefă contra gazdă (GVHD), un proces comun în care celulele imunitare transplantate de la donator atacă atât celulele maligne, dar și pe cele sănătoase ale beneficiarului.

„Noua descoperire ne permite să marcăm biologic aceste celule imune ale donatorului, astfel încât acestea să atace celulele canceroase din gazdă și apoi să se oprească din atacul asupra țesuturilor sănătoase, și oferă o nouă speranță că transplanturile de măduvă pot fi mai sigure și mai eficiente pentru pacienți”, a declarat cercetătorul Esma S. Yolcu, profesor de sănătate infantilă și microbiologie și imunologie moleculară la Blunt NextGen Precision Health. „Celulele stem din măduva osoasă au un potențial extraordinar pentru a combate bolile autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 și cancerele de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul și mielomul multiplu. Este esențial să rezolvăm puzzle-ul GVHD pentru a debloca întregul potențial al regimurilor de tratament prin transplant de celule de măduvă osoasă.”, a continuat ea.

Yolcu și Haval Shirwan, de asemenea profesor de sănătate infantilă și microbiologie și imunologie moleculară și director asociat al Programului de imunomodulare și medicină regenerativă de la Centrul de Cancer Ellis Fischel, au dezvoltat tehnologia platformei ProtEx pentru a genera produse biologice recombinante care instruiesc celulele imunitare pentru a obține un rezultat de tratament dorit.
Celulele donatoare modificate afișează pe suprafața lor instrucțiuni pentru ca celulele imunitare transplantate să atace doar celulele canceroase și apoi să se autodistrugă înainte de a ataca țesutul sănătos din gazdă, prevenind astfel GVHD.

„Această abordare are un potențial semnificativ ca tratament de sine stătător sau în combinație cu alte regimuri clinice pentru a crește eficacitatea transplanturilor de celule stem. Procesul de inginerie a celulelor donatorului este simplu și eficient, ceea ce îl face potrivit pentru transpunerea clinică”, spune Shirwan.

În cercetările lor de până acum, celulele imune proiectate de ProtEx au fost eficiente în depășirea GVHD în urma transplantului la șoareci, precum și la un model de șoarece umanizat. Transplantul cu celule modificate a fost eficient în prevenirea GVHD acută fără un impact negativ detectabil asupra sistemului imunitar al primitorului.

În prezent, conceptul este în curs de testare pe un model animal mare de GVHD, ca preludiu pentru aplicarea clinică în tratamentul cancerelor hematologice.

Cei doi și-au publicat cercetările în revista Blood Advances.

Autorii au dezvăluit că dețin un brevet provizoriu privind utilizarea celulelor modificate cu SA-FasL ca abordare profilactică pentru GVHD acută.

De asemenea, cercetătorii au primit recent o subvenție din partea Institutelor naționale de Sănătate (NIH) pentru cercetările lor privind un tratament pentru diabetul de tip 1 care utilizează celule stem transplantate derivate din celule stem care produc insulină pentru a înlocui nevoia de injecții regulate de insulină.

Sursa

 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes