Noi terapii promițătoare împotriva astmului sever

Cercetătorii de la Cleveland Clinic, SUA, susțin, în urma unui studiu, că inhibarea unei proteine de la suprafața celulelor imune ar putea oferi noi strategii pentru tratarea astmului sever.

Cercetătorii au descoperit un nou mod în care o proteină numită MCEMP1 contribuie la inflamația severă a căilor respiratorii și a plămânilor. Descoperirea, publicată în Nature Communications, oferă informații esențiale pentru dezvoltarea unor intervenții terapeutice pentru tratarea afecțiunilor pulmonare pe termen lung, inclusiv a astmului.

Astmul sever este cauzat de inflamarea căilor respiratorii ca răspuns la un factor declanșator, cum ar fi alergenii sau poluarea aerului. Inflamația face ca, în acest caz, căile respiratorii să se umfle și să devină mai înguste și mai rigide, ceea ce îngreunează respirația. Astmul afectează în prezent peste 25 de milioane de americani și 300 de milioane de persoane în întreaga lume.

Inflamația face parte din răspunsul imunitar înnăscut, sau procesul pe care organismul îl folosește pentru a chema celulele imunitare pentru a combate agenții patogeni. Inhalatoarele tratează inflamația din căile respiratorii, dar nu abordează cauzele biologice care stau la baza inflamației recurente.

Mastocitele eliberează histamine și declanșează alte răspunsuri imune care provoacă inflamația alergică, astfel încât cercetătorii au examinat ce proteine de pe această celulă sunt esențiale pentru a declanșa un răspuns imunitar sever.

„O creștere rapidă a numărului de mastocite este asociată cu aceste cazuri mai severe de astm”, spune Youn Jung Choi, doctor în științe, cercetător postdoctoral și primul autor al lucrării.

Cercetătorii au descoperit acum un nou mecanism molecular care, dacă este dezactivat, poate reduce numărul de mastocite și, prin urmare, nivelul inflamației.

MCEMP1 este o proteină la nivelul suprafeței mastocitelor. Cercetări anterioare au implicat MCEMP1 în mai multe boli inflamatorii pulmonare, pe lângă astm, inclusiv în boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și în fibroza pulmonară idiopatică (FPI). Atunci când expresia MCEMP1 a fost eliminată de pe suprafața mastocitelor, cercetătorii au observat reducerea inflamației căilor respiratorii și a leziunilor pulmonare.

Studiul a arătat că MCEMP1 a fost asociat cu un număr ridicat de mastocite. Cercetătorii au observat rate mai mari de inflamație și defecțiuni ale funcției pulmonare atunci când MCEMP1 a fost exprimat pe mastocite. MCEMP1 este exprimat în mare măsură în celulele pulmonare, dar expresia sa este indusă în timpul răspunsului imunitar și în alte părți ale corpului. Acest lucru arată valoarea căutării funcției MCEMP1 în alte părți ale corpului, a explicat dr. Choi.

„Înțelegerea modului în care funcționează acest mecanism în plămâni nu numai că ne oferă o cale către noi terapii pentru astm, dar ar putea fi o descoperire care ne ajută să cartografiem funcții similare în alte boli inflamatorii în plămâni și în tot corpul”, a explicat cercetătoarea.

Sursa

 

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes