Nu e de glumit! Se suplimentează dozele de vaccin antigripal

După ce gripa sezonieră  a provocat un nou deces, în cursul zilei de joi, în România, iar raportările autorităților de sănătate publică au arătat că este în creștere numărul îmbolnăvirilor confirmate prin teste de laborator,  Ministerul Sănătății vine cu măsuri suplimentare. Prima și cea mai importantă este alocarea de noi doze de vaccin după ce s-a constatat că dozele repartizate medicilor de familie au fost aproape epuizate, iar cererea din cabinete este în creștere.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a aprobat suplimentarea cu încă 35 000 a numărului de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Este vorba despre bolnavii cronici, vârstnicii care au peste 65 de ani, copiii și bătrânii din instituții de ocrotire socială, personalul medical și gravidele. Pana la data de 19 ianuarie 2020, un număr de 1 447 831 de persoane la risc au fost imunizate din cele 1500 000 doze achiziționate de Ministerul Sănătății și distribuite direcțiilor de sănătate publică.

Tot vineri, Ministerul a stabilit o colaborare interdisciplinară cu cinci mari spitale din țară pentru acordarea de asistență medicală de urgență persoanelor care prezintă insuficiență respiratorie severă. Astfel, Institutele de Boli Cardiovasculare din București, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, dar și Spitalul Polisano din Sibiu sunt pregătite să asigure tehnici extracorporale de suport cardiac și respirator prelungit pentru persoanele cu insuficiență respiratorie severă – ECMO. Este vorba despre  o tehnologie modernă folosita ca suport în astfel de situații.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea