Numărul cazurilor de rujeolă crește alarmant. Avertizarea emisă de Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat rujeola urgență de gradul II, după ce numărul de cazuri s-a triplat în 2019 faţă de anul trecut.

OMS a anunţat că în primele şase luni din 2019, la nivel global, s-au înregistrat 365.000 de cazuri de rujeolă, de trei ori mai multe decât în prima parte a anului trecut. Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au clasat rujeola ca situaţie de urgenţă de nivel II, pe o scară III.

La cele 12 state, printre care şi România, în care boala este endemică, s-au mai adăugat alte patru ţări (Albania, Republica Cehă, Grecia şi Marea Britanie), pe care OMS le-a acuzat că au pierdut lupta cu rujeola.

La nivelul întregii Europe, până la 1 iulie 2019 au fost înregistrate 90.000 de cazuri de rujeolă, o infecţie virală extrem de periculoasă care poate provoca deces şi care se manifestă prin tuse, erupţii cutanate şi febră.  În tot anul 2018, în Europa au fost înregistrate 84.000 de cazuri.

Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi este mortală. De asemenea, în circa 60% dintre îmbolnăviri este vorba de tineri care nu au împlinit 19 ani.

De vină, fuga de vaccinare

Potrivit OMS, de vină pentru această situaţie este numărul tot mai mic de vaccinări, în parte din cauza temerii oamenilor că vaccinurile ar putea fi dăunătoare, în ciuda dovezilor copleşitoare care contrazic aceste îngrijorări. În Franţa şi Germania, ţări în care rujeola este endemică, vaccinarea va deveni obligatorie din martie 2020.

În România, unde vaccinarea împotriva rujeolei este gratuită, dar nu obligatorie, până la 23 august 2019 erau confirmate 18.145 de cazuri de rujeolă, dintre care 64 de decese, potrivit Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

La nivel mondial, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri de rujeolă s-au înregistrat în Ucraina, Kazahstan, Georgia şi Rusia. Aceste state cumulează 78% din cazurile înregistrate până la 1 iulie 2019.

Şi în Statele Unite au crescut cifrele, fiind raportate cele mai multe îmbolnăviri din ultimii 25 de ani.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea