O mutație a tulpinii britanice a coronavirusului, descoperită la Suceava. De ce poate fi periculoasă noua variantă

Cercetătorii de la Universitatea Suceava au descoperit, în urma secvențierilor, o mutație a tulpinii britanice a noului coronavirus. Proba analizată a fost recoltată de la un pacient internat la Spitalul Județean Suceava, care nu avea antecedente de călătorie în străinătate.

Potrivit unui comunicat al Universității din Suceava, noua variantă ar reduce eficiența vaccinurilor.

Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice (B1.1.7), cât și mutația E484K, ce poate reduce eficiența vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată și în România, pe baza secvențierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava”, se arată în comunicat.

Cercetătorii spun că rezistența la vaccinurile împotriva COVID-19 este îngrijorătoare.

La cele 3 variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) și din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deși numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conțin și mutația E484K de a prezenta o rezistență mai mare la anticorpii generați de vaccin, reducând astfel eficiența vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) și în lista Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situația epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenția Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante și în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvențiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutație”, se mai arată în comunicat.

Cercetătorii suceveni mai menționează că în ultimele două săptămâni au realizat un număr de 91 de secvențieri. Probele analizate proveneau de la pacienți infectați cu SARS-CoV-2 din Suceava, Cluj, Iași, Timiș și Botoșani, și doar 3 dintre ele au arătat că e vorba de varianta clasică.

“Din probele analizate, au fost depistate un număr de 88 noi cazuri aparținând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea in Marea Britanie, și un caz aparținând tulpinii B.1.1.7 + E484K. Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 din cele 44 de probe selectate din județul Suceava, 22 din cele 25 de probe selectate din județul Cluj, 17 din cele 17 probe selectate din județul Iași, 3 din cele 3 probe selectate din județul Timiș, precum și 2 din 2 probe selectate din județul Botoșani în această rundă de secvențiere”, se mai precizează în comunicatul Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava.

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes