O șansă în plus pentru bolnavii COVID din Timișoara. Cum au adaptat medicii de la Spitalul “Victor Babeș” o tehnică medicală folosită pentru alte boli

Medicii secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș din Timișoara au adaptat o tehnică folosită până acum în cazul bolnavilor cu BPOC (bronhopneumopatie cronică obstructivă) sau a altor boli pulmonare, inclusiv astm bronșic sau boli cardiace, pentru a preveni insuficiența respiratorie în cazul bolnavilor COVID-19.

Pacienților cu dificultăți de respirație li se montează un aparat de ventilație non-invazivă. Cu ajutorul acestui dispozitiv, efortul respirator scade, iar pacientul respiră mult mai ușor. Ventilația non-invazivă ajută pacientul să primească mai mult aer în plămâni de la un ventilator conectat printr-un tub la o mască ce acoperă etanș nasul și gura pacientului.

“Beneficiul pe care-l aduce dispozitivul este foarte mare și asta pentru că pacienții aflați la limita terapiei intensive reușesc după câteva zile să respire mult mai bine și astfel putem evita mutarea lor în Secția de Terapie Intensivă, evităm ventilarea mecanică sau chiar intubarea lor”, a declarat Ciprian Gîndac, medic primar ATI Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara, citat într-un comunicat de presă al unității sanitare.

Aparatul non-invaziv pentru respirație este elementul intermediar intre masca simplă de oxigen și ventilația mecanică. Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara are 20 de astfel de dispozitive, iar cele mai multe sunt folosite în prezent pentru bolnavii COVID cu forme ușoare sau moderate, care au dificultăți de respirație.

“Practic, prin folosirea acestui aparat, încercăm să descongestionăm Secția de Terapie Intensivă. Sunt pacienți aflați la limita criticului, dacă putem spune așa. După câteva zile de folosire a acestui dispozitiv, pacienții pot să revină la masca de oxigen și să rămână în salon, fără a fi nevoie de transferul lor la ATI, care presupune, de cele mai multe ori, folosirea ventilației mecanice”, a mai spus medicul timișorean.

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea