O statistică îngrijorătoare: un sfert din populația României suferă de o formă de alergie. Rinita alergică, cea mai răspândită

Circa 8 milioane de persoane, adică aproximativ un sfert din populația țării, suferă de o formă de alergie, iar incidența acestui tip de boli e în creștere.

Potrivit unui comunicat al Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC), 1 din 4 adulţi şi 1 din 3 copii suferă de rinită alergică. 1 din 5 copii din România are astm alergic, iar 1 din 4 copii suferă de dermatită atopică. Sunt persoane care suferă de alergii alimentare, în rândul copiilor procentul fiind mai ridicat, respectiv 10% în cazul copiilor și 2% când vine vorba de adulți. De asemenea, peste 1 milion de români au alergie sa unul sau mai multe medicamente.

“Aproximativ 8 milioane de români (adulţi şi copii) suferă de o formă de alergie. Cele mai multe afecţiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului, atât din perspectiva vieţii sociale cât şi profesionale, generând costuri semnificative la nivelul sistemului de sănătate publică şi al societăţii. Sistemele de îngrijire a sănătăţii se confruntă cu costuri ridicate pentru managementul pacienţilor alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de îngrijire a sănătăţii, farmacoterapie, absenţe de la locul de muncă şi pierderea productivităţii”, a declarat preşedintele SRAIC, prof. dr. Carmen Panaitescu, citată în comunicat.

Potrivit sursei citate, prevalența, dar şi complexitatea şi severitatea bolilor alergice este în continuă creştere la nivel mondial.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea