EXCLUSIV. Oftalmolog român despre cazul adolescentului care a orbit după ce a mâncat doar cartofi prăjiți: ”Lipsa acestor vitamine, principala cauză de afectare a nervului optic”

Dr. Ana Maria Boariu, medic specialist oftalmolog de la Spitalul de Oftalmologie Infosan din Bucuresti, a explicat pentru Medika TV legătura dintre o dietă deficitară în vitamine și problemele de vedere cauzate de aceasta.

Un adolescent britanic de 17 ani și-a pierdut vederea după ce, timp de mai mulți ani, a mâncat doar cartofi prăjiți și pâine. Lipsa vitaminelor și mineralelor a dus la apariția neuropatiei optice, o disfuncție nervului optic. Afecțiunea este reversibilă dacă e descoperită din timp, însă dacă nu e tratată corespunzător, vederea este pierdută definitiv.

”Este posibil ca în acest caz să fie vorba despre o neuropatie optică nutrițională. Neuropatia optică nutrițională reprezintă o disfuncție a nervului optic ce apare în cadrul unei diete deficitare în nutrienții esențiali pentru funcționarea normală a nervului optic. 
Deficiența complexului de vitamine B ( B1, B2, B3, B6, B12) și acid folic  reprezintă principala cauză de afectare a nervului optic, la care putem adăuga  fumatul sau abuzul cronic de alcool care se asociază cu malnutriția. Se caracterizeaza prin scăderea progresivă, nedureroasă a acuității vizuale, de obicei bilaterală și simetrică, putând fi însoțită de disfuncții ale vederii colorate. 
Progresia neuropatiei optice se asociază cu atrofie de nerv optic. Tratamentul acestei afecțiuni constă în adoptarea unei  diete echilibrate pentru compensarea deficitului de nutrienți și suplimentarea cu vitamine, reducerea consumului de alcool și a fumatului. Prognosticul este variabil, depinde de complianță la tratament și gradul de scădere a acuității vizuale la diagnostic” a declarat, pentru Mediak TV dr. Ana Maria Boariu, medic specialist oftalmolog de la Spitalul de Oftalmologie Infosan din Bucuresti. 

Tags: , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea