Opinia experților: Lipsa încrederii în sistemul medical scade acoperirea vaccinală în România

Scăderea acoperii vaccinale în România este consecința neîncrederii în sistemul medical din țara noastră, sunt de părere unii specialiști în domeniul sănătății publice din țara noastră. Ceea ce trebuie făcut este ca sistemul medical și populația să-și recâștige încrederea reciproc. În tot acest timp, pericolul răspândirii bolilor transmisibile, ținute sub control cu ajutorul vaccinurilor, crește semnificativ.

„ Acoperirea vaccinală a scăzut din n motive. Şi, din păcate, unul din motivele pe care poate reuşim să-l atenuăm este necooperarea sau lipsa unei legături permanente între corpul medical şi populaţie. Populaţia trebuie să-şi recapete încrederea în sistemul de sănătate şi punctual în medici, pentru că medicii nu învaţă atâta carte ca să facă rău, ci dimpotrivă, să aducă totuşi soluţii şi să aducă echilibru în starea de sănătate a fiecărui individ” susține dr.  Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog, președintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătății.

Totodată, persoanele care refuză vaccinarea trebuie să înțeleagă și faptul că gestul imunizării nu oferă doar protecție individuală, ci întregii comunități din care acestea fac parte.

„Ceea ce nu se înțelege și lucrul acesta pare incredibil pentru un popor generos este că vaccinarea nu este o acțiune individuală. Da, mă protejează pe mine, dar vaccinarea realizează un echilibru în comunitate și o siguranță vis a vis răspândirea bolilor transmisibile.   De asemenea, vaccinarea asigură și protecția celor vulnerabili care nu pot fi vaccinați pentru că au anumite contraindicații” a mai spus dr. Doina Azoicăi.

Iar în lipsa vaccinurilor, incidența bolilor transmisibile poate crește semnificativ, așa cum se întâmplă în prezent cu rujeola.

„Această scădere a ratei de vaccinare pentru toate componentele din programul național cresc riscurile pentru toate bolile care sunt ținute sub control. Nu mai interpretăm că acestea sunt bolile copilăriei. S-a schimbat această dinamică a bolilor transmisibile încât trebuie o foarte mare atenție pentru toate componentele” a transmis dr. Doina Azoicăi.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea