OPINII EXPERȚI: De ce vom avea nevoie de doi ani ca să revenim la viața normală, după pandemie

Revenirea la o viață normală depinde foarte mult de ritmul cu care se realizează vaccinarea, la nivel mondial. Mai mulți experți din Marea Britanie avertizează faptul că vom avea nevoie de cel puțin doi ani pentru a ne întoarce la viețile pe care le aveam înainte de pandemie.

Dr. Clare Wenham, profesor asistent în politici globale de sănătate în cadrul London School of Economics, spune că pandemia de COVID-9 nu se va termina până când întreaga populație a globului nu se va imuniza împotriva virusului. „În acest moment, datele statistice arată că abia în 2023 – 2024 vaccinurile produse în prezent vor ajunge la toți oamenii de pe glob„ a precizat dr. Clare Wenham, pentru Sky News.

Chiar dacă în Marea Britanie populația a început să se vaccineze, restricțiile impuse de autorități, mai ales în privința intrării în țară, se mențin din cauza temerilor că noile tulpini ale coronavirusului ar putea fi aduse din exterior. „Pandemia nu se va sfârși la noi până când nu va înceta să mai existe la nivel global. Vom continua să avem restricții de călătorie și la granițe, chiar dacă suntem vaccinați, până când vor exista statistici despre o îmbunătățire a gradului de vaccinare la nivelul întregului glob pământesc” a adăugat dr. Wenham.

Opiniile experților britanici vin în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a notificat Anglia să încetinească ritmul de vaccinare, pentru a se asigura că dozele de vaccin vor putea ajunge în mod echitabil pentru majoritatea țărilor din lume. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut apel la o distribuție echitabilă a vaccinurilor și a avertizat că abordarea „eu primul” nu face decât să prelungească pandemia și să afecteze economiile întregii planete.

Opinia OMS este susținută și de oficiali din Marea Britanie. Jeremy Farrar, membru al Comitetului National pentru Situații de Urgență al Guvernului Marii Britanii, a atras atenția cu privire la faptul că imunizarea scăzută la nivelul mai multor state din lume ar putea face ca virusul să producă mai multe mutații. „Faptul că puțini oameni din mai multe state au acces la vaccinare, dă posibilitatea virusului să creeze mutații periculoase” a avertizat Farrar.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea