Ouă modificate genetic, pentru a putea fi consumate și de persoanele alergice la albuș

Milioane de copii din întreaga lume au alergie la albușul de ou și aproape unul din trei dintre aceștia trebuie să gestioneze alergia pentru tot restul vieții – dar asta s-ar putea schimba. Persoanele care suferă de alergii ar putea în curând să mănânce ouă în siguranță, după ce cercetătorii le-au modificat genetic, într-un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea Hiroshima din Japonia au modificat genetic ouăle de găină prin eliminarea ovomucoidei, proteina responsabilă de provocarea alergiilor la albusul de ou.

”În acest studiu, am examinat prezența sau absența expresiei proteinei mutante, inserția secvenței vectorului și efectele în afara țintei la puii de găină knock-out cu OVM prin nucleaze efectoare de tip activator de transcripție cu platină (TALEN)”, a declarat Ryo Ezaki, profesor asistent la Graduate School of Integrated Sciences for Life de la Universitatea Hiroshima din Hiroshima, Japonia.

Potrivit specialiștilor, TALEN-urile sunt enzime de restricție care recunosc secvențe specifice de ADN și le rup sau le taie.

Alergiile la albus de ou afecteaza 2% dintre copii din intreaga lume, conform Colegiului American de Alergie, Astm si Imunologie. Dintre aceste cazuri, 70% depășesc alergia până la vârsta de 16 ani, cu 30% gestionând afecțiunea pentru o mare parte a vieții lor.

Alergiile la albușul de ou pot provoca o varietate de simptome, inclusiv vărsături, crampe stomacale, probleme de respirație, urticarie și umflături, iar unele persoane cu alergii la albușul de ou nu pot primi anumite vaccinuri antigripale.

Pentru a dezvolta ouăle ”OVM-knockout”, cercetătorii trebuia să detecteze și să elimine proteina ovomucoidă din albușul de ou.

TALEN-urile au fost modificate pentru a viza o bucată de ARN numită exon-1, care codifică proteine specifice.

Ouăle produse prin această tehnică au fost apoi testate pentru a se asigura că nu există proteină ovomucoidă, proteină ovomucoidă mutantă sau alte efecte în afara țintei.

Ryo Ezaki, autor și profesor asistent al studiului, a declarat: „Ouăle depuse de găini homozigote (două identice genetic) cu OVM-knockout nu au prezentat anomalii evidente. Aceste rezultate indică importanța evaluărilor de siguranță și dezvăluie că ouăle depuse de acest pui knockout OVM rezolvă problema alergiilor în alimente și în vaccinuri.”
În urma studiului, următoarea etapă este evaluarea adecvării ouălor și intrarea în studii clinice. Mai este un drum lung de parcurs înainte ca ouăle OVM-knockout să fie disponibile pentru cumpărători, dar ouăle fără alergii sunt acum o posibilitate de citare a ouălor.

Ryo a spus: „Vom continua să efectuăm cercetări suplimentare pentru aplicarea practică a ouălor cu alergii reduse”.

Sursa: Mirror.co.uk

 

 

 

 

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes