Revolta spitalelor private/Andronescu-Sanador și Militello-Monza: Nu am luat o decizie

Marii operatori privați de pe piața serviciilor medicale din România ar putea să refuze să acorde servicii, în cadrul programelor de sănătate, conform prevederilor noii Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern marți. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED anunță că marile clinici și spitale ar putea decide să nu semenze contracte pentru anul in curs cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate .

Motivul este acela că a fost interzisă coplata, prin prorogarea termenului la 1 aprilie 2021, pentru introducerea contribuției personale, explică președintele PALMED, Cristian Hotoboc: ”Furnizorii de servicii medicale private vor realiza în perioada următoare o analiză privind oportunitatea semnării contractului din acest an, fapt care va permite realizarea de servicii medicale în regim privat doar contra cost. Costurile decontate în acest moment de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt, în multe cazuri, mult mai mici decât cele reale. Cele mai mari diferenţe se înregistrează la spitalizarea continuă, acolo unde preţul corect este de două şi chiar de trei ori mai mare decât cel decontat.

PALMED sugerează o majorare a sumelor decontate pentru serviciile incluse în programele naționale de sănătate: ”Singura soluţie este alinierea tarifelor decontate de stat la costurile reale ale serviciilor prestate în sistemul sanitar. În caz contrar, cele peste cinci milioane de pacienţi care ajung anual în mediul privat ar putea să fie nevoiţi să achite în totalitate serviciile de care beneficiază.”

Nu toți membrii PALMED se aliniază acestei poziții exprimate de președintele organizației. Luca Militello, CEO Monza, a declarat pentru medikatv.ro: ”Nu am ajuns la concluzia respectiva (n.r. refuzul de a semna contracte cu CNAS, în 2020). Noi ne vom declara poziția după ce OUG va fi publicată și după ce vom face propria analiză în raport cu prevederile acesteia.”

Florin Andronescu, proprietar Sanador, a precizat, de asemenea, pentru medikatv.ro că nu există o hotărâre la nivelul rețelei pe care a infiintat-o. ”Nu am hotărât nimic. Mâine suntem convocați  la PALMED și vom dezbate acest subiect.”

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea