Pacienții cronici se revoltă: “Nu avem acces în spitale!”

Bolnavii cronici din România “nu au acces în caz de nevoie în spitale, nu beneficiază de evaluările necesare, nu sunt operați și sunt puși să aștepte pe o perioadă nedefinită”. Este ceea ce acuză Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), a cărei conducere se declară revoltată de afirmațiile ministrului Sănătății referitoare la această categorie de pacienți.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a urmărit cu uimire declarațiile domnului ministru al sănătății Nelu Tătaru, potrivit cărora, pacienții cu boli cronice nu și-au consultat medicii de familie în perioada de pandemie și astfel au permis să avanseze o boală preexistentă, devenind mai vulnerabili în fața infecției cu coronavirus.  În acest context, ne întrebăm dacă  dl. ministru a mutat Programele de sănătate în responsabilitatea medicilor de familie? Potrivit datelor noastre, pacienții cronici au nevoie de îngrijire în cadrul unei echipe de îngrijire, se tratează în spitale și ambulatorii de specialitate, iar acest lucru a creat o mare problema în toată perioada din martie și până acum.  Oare cum puteau ajuta medicii de familie pacienții dacă ulterior aceștia nu au acces în caz de nevoie în spitale, nu beneficiază de evaluările necesare, nu sunt operați și puși să aștepte pe o perioadă nedefinită?”, se arată într-un comunicat de presă al COPAC.

Reprezentanții Coaliției mai spun că pacienții cronici au devenit vulnerabili din cauza sistemului și îl invită pe ministrul Sănătății să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor semnalate.

“Credem că pacienții cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci chiar sistemul de sănătate care trebuia să îi protejeze i-a vulnerabilizat prin neglijarea nevoilor acestor pacienți. Avem nevoie ca sistemul să fie reformat și nu pacienții cronici să fie criticați! Îi adresăm domnului ministru Tătaru propunerea de a veni alături de noi și a găsi soluții pentru toți pacienții din România prin reformarea sistemului de sănătate, care și-a dovedit încă odată limitele. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a urmărit cu uimire declarațiile domnului ministru al Sănătății Nelu Tătaru, potrivit cărora, pacienții cu boli cronice nu și-au consultat medicii de familie în perioada de pandemie și astfel au permis să avanseze o boală preexistentă, devenind mai vulnerabili în fața infecției cu coronavirus”, mai spun reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Totodată, COPAC mai spune că problemele au apărut și pe fondul modului în care s-a realizat comunicarea de la începutul pandemiei.

“Considerăm că dacă pacienții evită să mai meargă la medic sau în spital se datorează în bună măsură și panicii create prin modul în care s-a comunicat pe durata pandemiei. Ca reprezentanți ai pacienților, considerăm că toată această perioadă a pandemiei ne-a arătat limitarea concentrării tratării pacienților cronici aproape exclusiv în spital. Ne-am dori ca în loc de critici, domnul ministru să vină cu propuneri concrete de reformare a sistemului, astfel încât pacienții cronici chiar să aibă acces echitabil la servicii medicale, tratament și să nu mai facă cozi interminabile în curțile spitalelor. Ne dorim ca pacienții cronici să aibă acces compensat la vaccinare tocmai pentru a nu deveni și mai vulnerabili”, mai transmit reprezentanții COPAC.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea