PACIENȚII VINDECAȚI DE COVID-19 NU MAI STAU IZOLAȚI LA DOMICILIU 14 ZILE. Ce se întâmplă cu spitalele

Schimbări importante în gestionarea cazurilor de COVID-19. Persoanele care au contractat noul coronavirus și s-au vindecat nu mai trebuie să rămână în izolare la domiciliu timp de 14 zile, după externare, așa cum se întâmpla până acum.

Într-un ordin al ministrului Sănătății, publicat deja în Monitorul Oficial, este menționat faptul că pacienţii care au avut coronavirus se externează după 2 probe negative şi nu mai stau izolaţi la domiciliu 14 zile.

Externarea se face pe baza exudatului, la pacienţii la care starea clinică sugerează vindecarea sau la cei asimptomatici. Pentru cazurile severe, proba pentru test se ia din spută sau aspiratul bronşic, dar şi culturi microbiologice.

Decesele unor persoane care au avut două teste negative vor fi puse tot pe seama coronavirus, dacă clinicianul evidenţiază ”semne şi simptome înalt sugestive şi decesul este corelat cu evoluţia clinică determinată de Covid”. 

Același ordin, nr.555/2020, cuprinde și  prevederile referitoare la reluarea activităţii spitalelor. Documentul prevede că, în funcţie de situaţia epidemiologică locală, se pot relua internările şi intervenţiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii.

În funcţie de situaţia epidemiologică locală, spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-COV 2 pot asigura, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, asistenţa medicală şi pacienţilor non-Covid, în condiţiile existenţei circuitelor funcţionale complet separate, fără a fi necesară externarea/ transferarea tuturor pacienţilor internaţi către alte spitale”, se arată în ordinul ministrului Sănătății.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea