PÂNĂ SE HOTĂRĂSC OFICIALII UNDE SĂ O ÎNCADREZE, UN LUCRU E SIGUR: asistenta Lenuța Buta nu mai este! Cadrele sanitare, în doliu

Toate cadrele sanitare din țară sunt în doliu, după moartea asistentei Lenuța Buta din Botoșani, în vârstă de 45 de ani, decedată în lupta împotriva COVID-19. ”Eroina în lupta cu coronavirusul”, așa cum o numesc colegii ei de breaslă este condusă, marți, pe ultimul drum.

Asistenta Lenuța Buta lucra în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Botoșani. S-a infectat la serviciu unde îngrijea persoane cu coronavirus.  La un moment dat, femeia s-a infectat și ea cu noul coronavirus. Deși nu era cunoscută cu boli asociate iar  vârsta nu reprezenta un factor de risc, asistenta de 45 de ani, care avea o formă fizică de invidiat, a început să se simtă din ce în ce rău.

A fost transferată la Iași și internată în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase. A primit tratament cu Remdesivir, un medicament care este considerat a fi cel mai promiţător tratament împotriva COVID-19, însă nu a putut fi salvată.  A murit la o lună de la momentul la care a fost diagnosticată cu infecție cu coronavirus.       

Sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică anunța decesul asistentei, ca fiind provocat de infecția cu coronavirus. Luni, autoritățile au revenit în mod surprinzător, anunțând că asistenta era vindecată de COVID-19. Astfel, INSP a scos decesul femeii de 45 de ani de pe lista celor provocate de coronavirus. Conform autorităților, asistenta Lenuța Buta era vindecată de coronavirus atunci când a murit, având două teste negative, cerea ce face să nu se întrunească definiția de caz al unui deces cauzat de infecția cu noul coronavirus.

Toată această situație a stârnit un val de revoltă în rândul cadrelor medicale, fie că au cunoscut-o pe Lenuța Buta, fie că doar au auzit povestea ei tragică, la finalul unei lupte acerbe cu coronavirusul. Halatele albe taxează dur modul în care autoritățile au scos de pe lista deceselor cauzate de coronavirus numele asistentei care s-a infectat la locul de muncă, ajutând bolnavii cu COVID-19.

” Din nefericire, această tragedie este și un simbol al nerecunoștinței autorităților față de sacrificiul salariaților din sănătate. Decesul L. B. a fost reclasificat în mod eronat ca nefiind cauzat de SARS-CoV-2, lipsind astfel această eroină de recunoașterea legală a dăruirii ei. (..) Este al doilea caz de acest fel. Alături de seria de false raportări oficiale privind numărul de salariați din sănătate infectați, aceste cazuri conturează imaginea unei încercări continue de ascundere a adevărului, practicată în mod sistematic de autorități.”, transmite Federația Solidaritatea Sanitară, al cărui membru era asistenta Lenuța Buta.

Asistenta pe care colegii o numesc ”o eroină a luptei împotriva COVID-19” va fi condusă marți pe ultimul drum.

Federația „Solidaritatea Sanitară” invită toți salariații din Sănătate să-și exprime omagiul față de această colegă căzută la datorie, păstrând un moment de reculegere la ora 12:00. ” Recunoștința și omagiul refuzate de autorități pot fi împlinite de colegi”, transmit reprezentanții Federația Solidaritatea Socială.

Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea