Pandemia, combătută cu materiale de protecție… defectuoase. OLAF a confiscat la nivel european zeci de milioane de produse

De la începutul pandemiei până în prezent, mai exact începând cu luna martie 2020, la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene au fost confiscate zeci de milioane de produse defectuoase de protecție împotriva COVID-19, de la măști și dezinfectanți, până la teste pentru depistarea noului coronavirus, în urma anchetelor derulate de Oficiului European de Luptă împotriva Fraudei (OLAF), transmite AFP.

Începând din martie 2020, am anchetat şi răspuns unei ameninţări tot mai mari a produselor contrafăcute, care nu respectă normele sau care sunt periculoase. Iar înainte ca primul vaccin anti-COVID să fie administrat, noi am tras semnalul de alarmă împotriva unor oferte de false vaccinuri, ceea ce, din câte ştim noi, a împiedicat orice fraudă în acest domeniu, în pofida multor tentative”, a declarat directorul general al OLAF, Ville Itala.

În urma anchetelor OLAF, s-au confiscat la nivel European peste 52 de milioane de produse – geluri pentru mâini care conțineau o cantitate periculoasă de metanol, măşti care nu respectau normele sau false kituri de teste. De asemenea, au fost identificați 1.150 de operatori economici suspecţi la nivelul statelor UE.

În 2020, OLAF a încheiat 230 de anchete cu privire la cazuri de fraudă şi a emis 375 de recomandări adresate autorităților naţionale şi europene.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes