Parlamentul, aproape de carantinare totală

UPDATE: Echipele de la DSP Bucureşti au ajuns, vineri, la Palatul Parlamentului şi vor recolta teste de la parlamentarii PNL. De asemenea, vor fi testați pentru coronavirus toţi cei care au participat la şedinţa liberalilor de vineri, jurnaliştii şi alte persoane care au intrat în contact cu senatorul PNL Vergil Chițac, confirmat cu coronavirus.

Știre inițială: Confirmarea cu coronavirus a unui senator PNL aruncă în aer întreaga scenă politică românească. Premierul se autoizolează și va guverna din vila LAC 1, măsura izolării urmând a fi luată și de ceilalți liberali, membri ai BPN din PNL. Cu toții vor fi testați pentru coronavirus. Dincolo de asta, după contactul cu senatorul Vergil Chițac, liberalii au intrat în contact cu alte persoane, inclusiv cu deputați, ceea ce înseamnă că și Parlamentul este la un pas de carantină. Între timp, președintele Klaus Iohannis anunță că va face consultările cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului, prin sistem de teleconferinţă.

Senatorul constănţean Vergil Chiţac (57 ani) şi soţia acestuia au fost depistaţi pozitiv cu coronavirus. Senatorul a fost prezent luni la şedinţa conducerii PNL, unde a interacţionat cu mai mulţi colegi de partid, printre care şi Ludovic Orban. Premierul se va izola la Vila Lac 1 şi nu va merge la consultările de la Cotroceni. Toţi liderii PNL vor fi testaţi. ”Vergil Chiţac a fost depistat pozitiv cu COViD-19. Am luat următoarele decizii. Având în vedere că senatorul a participat la şedinţa BPN, toţi mebrii BPN se vor izola la domiciliu. Nu aşteptăm ancheta epidemiologică. Mă voi izola la Vila Lac 1, unde voi exercita toate atribuţiile”, a spus Ludovic Orban.

Orban a adăugat că până în acest moment, niciun coleg nu prezintă simptome. Pe de altă parte, sunt infectaţi şi asistentul personal al senatorului Chiţac, precum şi fiul acestuia. Toţi cei patru, aflaţi în izolare la domiciliu, vor fi transportaţi la Spitalul Judeţean Constanţa.
“La Parlament, find vorba de un senator, e absolut necesară ancheta epidemiologică. Pentru toți parlamentarii, mai ales senatorii să nu aștepte ancheta epidemiologică, să nu intre în contact cu nimeni”, a mai spus Orban.
Procedurile se referă la miniștri care au fost în contact direct cu Vergil Chițac, a spus la rândul său, ministrul Sănătății, Victor Costache.

Situația generată de confirmarea cu coronavirus a unui senator liberal care a intrat în contact cu mai mulți colegi de partid ar putea genera o reacție în lanț, care ar putea determina inclusiv intrarea în izolare, ori după caz, în carantină a întregului Parlament al României.


Vineri, după prezentarea situației de către premierul Ludovic Orban, preşedintele Klaus Iohannis a decis să facă consultările cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului, prin sistem de teleconferinţă.
”Având în vedere situaţia actuală, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis să facă consultările cu partidele parlamentare, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de Prim-ministru, prin sistem de teleconferinţă”, a transmis, vineri, Administraţia Prezidenţială. Consultările ar fi trebuit să înceapă la ora 13.00, cu liderii PNL.

Culmea este că Vergil Chiţac ar fi prezentat simptome de mai multe zile, însă nu ar fi anunțat autoritățile, spunând ulterior că a crezut că are o simplă răceală.

Pe de altă parte, pe 8 martie, senatorul PNL de Constanța a participat la o întâlnirile cu femeile musulmane, ceea ce înseamnă că nu sunt excluse noi și noi cazuri de îmbolnăvire.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes