Pastilele de iodură de potasiu sunt disponibile în farmacii. Românii sub 40 de ani, îndemnați să le ridice

În cadrul unei conferințe de presă, organizată luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit public despre utilizarea pastilelor de iodură de potasiu. Acesta i-a îndemnat pe cetățeni să meargă să le ridice de la farmacii.

Pentru a putea ridica pastielel de iodură de potasiu, medicament recomandat pentru utilizare persoanelor până în 40 de ani, este nevoie de o rețetă eliberată de medicul de familie. Cu această rețetă, persoanele interesate să procure medicamentul trebuie să meargă la farmaciile care dețin iodura de potasiu. Ministrul Alexandru Rafila i-a îndemnat pe cei interesați să meargă să procure medicamentul. „Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct” a precizat Alexandru Rafila.

România a cumpărat în această primăvară peste 30 de milioane de tablete de iodură de potasiu, valoarea achiziției fiind de 6 milioane de euro. Pastilele au fost produse de Antibiotice Iași.

Iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile să beneficieze de tratamentul cu iodură de potasiu după expunerea la iod radioactiv.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea