Pfizer vrea să lupte cu cancerul folosindu-se de profiturile uriașe obținute din vaccinul anti-Covid-19

Pfizer investeşte profiturile uriașe obţinute din vaccinul şi tratamentul său împotriva Covid-19 în dezvoltarea de produse pentru combaterea cancerului, în special în achiziţia sa de 43 de miliarde de dolari a Seagen, a declarat directorul general Albert Bourla pentru Reuters.

”Pfizer oferă toate profiturile pe care le-am obţinut din Covid în 2021 şi 2022 şi ceea ce vom obţine în 2023 pentru a achiziţiona tehnologie şi produse care credem că ne vor permite să luptăm împotriva cancerului”, a spus el, numind efortul producătorului de medicamente ca fiind următorul pariu de investiţii.

Produsele pentru Covid au condus veniturile Pfizer la niveluri record, depăşind 100 de miliarde de dolari în 2022 şi 80 de miliarde de dolari în 2021.

Bourla vrea să concentreze atenția producătorului de medicamente de la vaccinurile şi tratamentul pentru Covid-19, care au plasat compania în fruntea răspunsului la pandemie şi au condus la o creştere excepţională a veniturilor.

Compania se află în mijlocul unei scăderi abrupte, dar aşteptate, a vânzărilor de produse pentru Covid şi se pregăteşte, de asemenea, pentru scăderea veniturilor în anii următori pentru unele dintre medicamentele sale cele mai vândute, pe măsură ce acestea încep să se confrunte cu concurenţa din partea medicamentelor generice ieftine. Drept urmare, investitorii cer ca Pfizer să producă noi medicamente de succes, care pot atrage miliarde în fiecare an, fie din portofoliul propriu de medicamente al companiei, aflate în dezvoltare, fie prin tranzacţii.

Bourla a supravegheat deja o serie de achiziţii pentru a susţine portofoliul de medicamente al Pfizer, în frunte cu acordul de 43 de miliarde de dolari pentru Seagen, care realizează terapii ţintite complexe pentru cancer.

Alte tranzacţii recente ale Pfizer includ achiziţionarea Biohaven Pharmaceutical Holding, producătorul unui tratament pentru prevenirea migrenei, pentru 11,6 miliarde de dolari, o achiziţie de 6,7 miliarde de dolari a dezvoltatorului de medicamente pentru colita ulceroasă Arena Pharmaceuticals şi o tranzacţie de 5,4 miliarde de dolari pentru Global Blood Therapeutics.

Bourla a condus Pfizer în timp ce producătorul de medicamente din New York a concurat alături de partenerul german BioNTech pentru a dezvolta un vaccin pentru Covid. Compania a dezvoltat, de asemenea, Paxlovid, un tratament antiviral pentru această boală, care salvează vieţi.

Guvernul SUA va pune capăt urgenţei de sănătate publică pentru Covid, care a permis milioanelor de americani să primească gratuit vaccinuri, teste şi tratamente. Pfizer şi alţi producători de vaccinuri pentru Covid se aşteaptă să vândă următoarea rundă de injecţii de rapel pe piaţa comercială, mai degrabă decât direct guvernului federal, aşa cum au făcut-o anterior. Pfizer a spus că se aşteaptă să mărească de aproximativ patru ori preţul vaccinului său pentru Covid, de la aproximativ 110 dolari pe doză, până la 130 dolari pe doză, în acest an.

 

 

 

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea