Pierderea mirosului în cazul COVID-19 este o veste bună! Explicațiile cercetătorilor

Pierderea mirosului, unul dintre cele mai cunoscute simptome de COVID-19, pare să fie de bun augur atunci când apare, pentru că indică o infecție ușoară. Este concluzia la care au ajuns medici din Franța și Belgia, în urma unui studiu realizat pe 1300 de pacienți.

Medicii au examinat evoluția bolii, pacienții fiind împărțiți în patru grupe, în funcție de gravitate.  70 până la 85 la sută dintre pacienții cu forme ușoare sau moderate de COVID-19 au reclamat lipsa mirosului, în timp ce în cazul bolnavilor cu forme medii și grave au indicat acest simptom doar în 10 până la 15 la sută din cazuri.

Practic, în urma acestor constatări, specialiștii au ajuns la concluzia că lipsa mirosului e semn că boala va avea o evoluție ușoară. Explicația ar putea fi în răspunsul imunitar ridicat local, care limitează răspândirea virusului în organism.

„Există o reacție foarte promptă a sistemului imunitar al pacientului, care va bloca infecția cu coronavirus în acel loc și va împiedica să intre în sânge o cantitate mare de virus, generalizându-se astfel infecția în tot corpul”, a spus dr. Jérôme Lechien, șeful secției ORL de la spitalul Foch, citat de France Info.

Specialiștii estimează că pacienții care și-au pierdut mirosul își recapătă acest simț, în medie, în 3 luni.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes