Plăți întârziate către farmaciile din toată țara. “Există riscul ca farmaciile să nu mai poată fi aprovizionate”

Farmaciile din toată țara riscă să nu mai fie aprovizionate cu medicamente, din cauza întârzierilor la plată înregistrate de casele județene pentru asigurări de sănătate.

Într-un comunicat de presă comun, Colegiul Farmaciștilor din România și Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (A.D.R.F.R.) trag un semnal de alarmă privind întârzierile în decontarea de către casele de asigurări de sănătate a facturilor reprezentând contravaloarea medicamentelor eliberate pacienților prin farmaciile comunitare din întreaga țară.

“Depășirea termenelor obligațiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii are consecințe asupra întregului lanț de distribuție a medicamentelor, ca urmare a faptului că respectivele sume sunt la rândul lor obligații de plată către furnizorii de medicamente, distribuitori și producători. Mai mult decât atât, întârzierile la plata datoriilor către furnizori înseamnă pentru farmacii atât aplicarea de penalități cât și întreruperea livrărilor de medicamente. Această situație ar agrava și mai mult problemele deja existente în accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie”, se arată în comunicat.

Cele două foruri avertizează cu privire la riscul ca farmaciile să nu mai fie aprovizionate cu medicamente.

“În condițiile în care această situație nu se va remedia în cel mai scurt timp, atragem atenția asupra riscului major de blocare a aprovizionării unităților farmaceutice cu medicamente, chiar din primele luni ale anului 2021”, mai transmit cele două organisme în comunicatul comun.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea