Prea mult pepene verde? Care sunt efectele adverse ale consumului crescut de pepene verde

Pepenele verde este unul dintre cele mai iubite fructe și, cum se găsește doar în sezonul estival, uneori parcă abuzăm de gustul lui dulce și delicios. Care sunt efectele adverse ale consumului de pepene verde:

Pepenele verde este delicios și are beneficii pentru sănătate atunci când este consumat cu moderație. Cu toate acestea, consumul unei cantități mari de pepene poate provoca efecte secundare nedorite:

Efectele secundare ale consumului frecvent de pepene verde:
Poate provoca probleme digestive: Pepenele verde conține licopen care, consumat zilnic, poate provoca greață, scaune moi și arsuri la stomac.
Poate crește nivelul zahărului din sânge: Pepenele verde are zaharuri naturale și un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că persoanele cu diabet ar trebui să fie atente la cât de mult pepene consumă. De asemenea, este mai bine să evitați consumul de suc de pepene, deoarece în suc nu există atât de multe fibre, făcând zahărul mai ușor de absorbit de către organism.
Poate provoca reacții alergice: în cazuri rare, unii oameni pot fi alergici la pepene verde și pot prezenta reacții precum urticarie, umflare și dificultăți de respirație. În cazuri severe, o reacție alergică poate duce la anafilaxie, care poate pune viața în pericol.

Care este valoarea nutritivă a pepenelui verde?

Pepenele verde conține aproximativ 91% apă și 7,5% carbohidrați, ceea ce înseamnă că poți mânca o cantitate decentă cu un aport foarte mic de calorii.
Nutrienții din 2/3 de cană (100 de grame) de pepene verde:
Calorii: 30
Apa: 91%
Proteine: 0,6 grame
Carbohidrați: 7,6 grame
Zahăr: 6,2 grame
Fibre: 0,4 grame
Grăsimi: 0,2 grame

Care sunt beneficiile pepenelui verde pentru sănătate?

Când este consumat cu moderație, pepenele verde poate aduce numeroase beneficii:
Ajută la hidratare: Pepenele verde este alcătuit în mare parte din apă și conține o cantitate bună de electroliți care pot ajuta la hidratare. Hidratarea adecvată este esențială pentru toate funcțiile corpului tău.
Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge: Pepenele verde ajută rinichii să transforme L-citrulina în L-arginină, care este un aminoacid vital pentru reglarea metabolismului glucozei și a insulinei.
Îți menține inima sănătoasă: conținutul ridicat de licopen al pepenelui verde ajută la protejarea celulelor de deteriorare și poate scădea tensiunea arterială, reducând riscul de boli de inimă.
Combate inflamația: licopenul acționează ca un inhibitor al diferitelor procese inflamatorii și ajută la combaterea daunelor radicalilor liberi, ambii contribuind la afecțiuni precum artrita și cancerul.
Bun pentru funcția nervoasă: Pepenele verde este o sursă bogată de potasiu și colină, care ajută la reglarea funcției nervoase și facilitează mai eficient impulsurile electrice. Acest lucru poate ajuta apoi la îmbunătățirea mișcării musculare, a învățării și a memoriei.

 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea