În ultima săptămână, sistemul de transplant din România a făcut pași importanți pentru salvarea de vieți, prin realizarea a patru prelevări de organe și țesuturi. Aceste intervenții au fost posibile datorită gestului altruist al familiilor care, în cele mai grele momente, au spus „Da” donării de organe, susțin reprezentanții Agenției Naționale de Transplant. Astfel, mai mulți pacienți aflați pe listele de așteptare au primit o nouă șansă la viață.
Prelevare de organe la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași
Una dintre prelevările recente a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, de la un pacient în vârstă de 42 de ani aflat în moarte cerebrală. Familia și-a exprimat acordul pentru donare, iar echipa medicală formată din dr. Diana Maftei, dr. Ecaterina Olaru, dr. Raluca Neagu, dr. Mihai Zabara, dr. Ramona Cadar, asistentul Bogdan Ciobanu și dr. Daniel Andone a coordonat cu succes intervenția. Organele au fost transplantate la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, unde s-au efectuat un transplant hepatic și două transplanturi de cornee, iar la Spitalul Parhon din Iași s-au realizat transplanturi renale.
Prelevare multiorgan la Spitalul Județean Târgu Mureș
La Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, un tânăr de 26 de ani, aflat în moarte cerebrală, a devenit donator multiplu. Coordonatorul intervenției a fost dr. Mihai Morariu, alături de asistentul Dorin Boca și dr. Oana Pitea. Rinichii au fost transplantați la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, iar ficatul a fost transplantat la Institutul Clinic Fundeni. Prelevarea țesutului osos a fost realizată de singura echipă suport din România pentru os-tendon, din cadrul Secției de Ortopedie și Traumatologie a spitalului, în colaborare cu Banca de Țesut Colentina.
Transplant de cord realizat la Târgu Mureș, în urma unei prelevări la Spitalul Elias din București
O altă intervenție semnificativa a fost prelevarea multiorgan de la o pacientă în vârstă de 37 de ani, aflată în moarte cerebrală, la Spitalul Elias din București. Familia și-a dat acceptul, permițând efectuarea unui transplant de cord la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș și a unui transplant hepatic la Spitalul „Sf. Maria” din București. Coordonarea a fost asigurată de echipa ATI condusă de dr. Ioana Popescu Garotescu și dr. Andreea Stroi, împreună cu dr. Gabriela Vulpe și o echipă de rezidenți dedicați.
Donare de organe la Spitalul Județean Oradea: un pacient de 22 de ani a salvat vieți
La Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a avut loc o prelevare multiorgan de la un tânăr de 22 de ani, aflat în moarte cerebrală. Familia donatorului a făcut un gest de mare generozitate, care a dus la realizarea unui transplant hepatic la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca. Corneele au fost trimise pentru intervenții de transplant la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București. Echipa medicală a inclus dr. Oana Popa, dr. Ștefan Pataki, dr. Carmen Pantiș, asistenții Otto Gergely și Emese Pataki.
Un exemplu de solidaritate și eficiență medicală
Aceste patru prelevări de organe și țesuturi demonstrează profesionalismul echipelor medicale din centrele de transplant din România și, mai ales, importanța conștientizării rolului donării de organe. Fiecare viață salvată înseamnă un nou început pentru un pacient aflat în suferință. Donatorii și familiile lor merită toată recunoștința noastră pentru curajul și empatia de a oferi speranță în cele mai dificile clipe.