Previziunile unui specialist român: „Variola maimuței va ajunge în curând și în România”

Renumitul cercetător român Octavian Jurma face predicții sumbre în ceea ce privește răspândirea variolei maimuței. Potrivit acestuia este doar o chestiune de timp până când boala va ajunge și pe teritorul țării noastre.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, medicul Octavian Jurma atrage atenția cu privire la modul în care autoritățile sanitare din România reacționează cu privire la această afecțiune și, consideră acesta, virusul ar putea circula deja pe teritoriul țării noastre. „Ca de obicei autoritățile vor începe prin a nega problema și a ne asigura că virusul nu va ajunge în România. Este însă aproape o certitudine statistica că variola maimuței vă ajunge în curând și în România. De fapt, având în vedere răspândirea comunitara în tarile cu mulți romani în diaspora (vezi UK în grafic) este foarte probabil că virusul circula deja în România dar, că de obicei, îl vom confirma abia atunci când vă fi deja în circulație comunitară” atrage atenția medicul Octavian Jurma.

Totodată, specialistul vorbește și despre importanța vaccinării populației cu vaccinul anti-variolic, a cărui eficiență a fost dovedită și în ceea ce privește variola maimuței. „Din fericire vaccinul împotrivă variolei umane este eficient în proporție de 80% și împotrivă variolei maimuței iar efectul durează decenii. Aceasta înseamnă că cei vaccinați până în anii 1970 au încă imunitate buna și e puțin probabil să facă boala. Am avea deci nevoie de câteva sute de mii de doze disponibile pentru a vaccina tinerii și focarele daca vă fi nevoie. Noi am comandat doar 1,000 de doze pentru o amenințare clară și iminentă” a mai adăugat medicul Octavian Jurma.

Până în prezent, pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variola maimuței.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea