AVERTISMENT. Autodiagnosticarea cu ajutorul internetului, sursa grava de eroare pentru pacienti

Internetul reprezintă o sursă inepuizabilă de informații mai ales în domeniul medical. Chiar și pacienții care suferă de afecțiuni oncologice sunt tentați să creadă mai mult ceea ce citesc pe internet decât ceea ce spun medicii. Specialiștii recomandă bolnavilor să apeleze cu încredere la serviciile lor și să citească mai puțin opiniile descoperite în spațiul virtual.

Medicii avertizează că pe lângă problemele generate de afecțiunea oncologică, pacienții care citesc informații medicale pe internet despre cancerul lor devin vulnerabili și din punct de vedere psihologic. „Gândiți-vă ce înseamnă pentru o persoană să fie diagnosticată cu glioblastom și să caute informații din alte surse. De fapt, pacienții s-au obișnuit să caute imediat pe internet și ceea ce văd îi sperie extraordinar de tare. De ce? Pentru că în general Google dă rezultatele cele mai frecvente și pacientul vede niște statistici care erau reale la un moment dat și atunci vin extrem de panicați. Oamenii constată că de la al treilea click pe Google nimic nu e bine“, a explicat la Medika TV dr. Dorin Bică, medic primar neurochirurg.

Pentru a-i liniști pe acești pacienți și la le reda speranța că situația din punct de vedere medical este sub control, medicii trebuie să lucreze cu psihicul bolnavilor. „Trebuie să faci puțină psihoterapie cu pacientul. Pe lângă consultația neurochirurgicală pe care o ofer, eu le spun pacienților uite aici e o pată, hai să vedem cum o scoatem, ce tratamente adjuvante avem. Facem o echipă împreună, singur nu am cum să lupt, o să încercăm cu toată echipa noastră să vă ghidăm să vă spunem ce se întâmplă și ce o să aveți de făcut”, a explicat dr. Dorin Bică.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes